Fietsen en mountainbiken

Evergem telt een heleboel fiets- en wandelroutes. Je vindt de plannetjes hieronder. De routes zijn gebundeld in een handige kaart met de belangrijkste Evergemse monumenten en bezienswaardigheden. Je vindt deze kaarten ook in het toeristisch infopunt in Bibliotheek Evergem.


Langs trage wegen of in koppelingsgebieden

Er zijn heel wat mooie koppelingsgebieden, ideaal voor een wandeling of om te fietsen, te mountainbiken of te joggen. Langs de vele trage verbindingswegen fiets je veilig, weg van het autoverkeer.

 • blijf op de paden
 • neem je afval mee

OVERZICHT KOPPELINGSGEBIEDEN

TRAGE WEGEN


Samen fietsen

Geen zin om alleen op pad te gaan? Je kan ook meefietsen of mountainbiken met een club of met vrienden.

FIETSEN VOOR GENIETERS (wekelijkse fietstocht)

SPORTCLUBS OP DE BEDRIJVEN- EN VERENIGINGENGIDS


Mountainbikeroute

De mountainbikeroute van Evergem bestaat uit drie bewegwijzerde lussen en is 101 km lang. 54% van de paden zijn off-road. Elke lus heeft een eigen startplaats en is via een kort verbindingstraject met de andere lussen verbonden. Dat verbindingstraject kreeg gele pijlen.

 • De rode lus (langste route) - is 49 km lang en vertrekt aan Sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde. Via enkele mooie onverharde paden in Oosteeklo, rij je al snel de Lembeekse bossen in. Hier is het heel leuk mountainbiken, kan je eekhoorns spotten en kan je de bosgeur opsnuiven. Ook het speelbos in Rieme en het mooie koppelingsgebied in Rieme-Zuid zijn blikvangers van deze route. Je dokkert over één van de langste kasseistroken van Oost-Vlaanderen.
 • De blauwe lus, met start aan Cultuurcentrum Evergem in Sleidinge of aan de sporthal in Evergem-Centrum, is 35 km lang en bestaat vooral uit mooie grindpaden en trage wegen. Als leuke afwisseling is er een klein bosje en een beklimming en afdaling van de Zonnepanelenberg aan Westbekesluis. De blauwe lus is uitermate geschikte voor gravelbikers.
 • De groene lus is de kortste, maar is zeker niet minder mooi. De start bevindt zich aan Ontmoetingscentrum Ter Gulden Celle in Doornzele. Onmiddellijk na de dries duik je de velden in van het verrassend mooi koppelingsgebied Doornzele-Noord. Hier kom je langs enkele unieke plekjes: het Speybank monument, een nieuw aangelegd parkje met uitzicht op het kanaal Gent-Terneuzen en het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid met recreatiezone. Op het einde van je rit staat er 17 km op de kilometerteller.

Ontdek de mountainbikeroutes op de website van Sport Vlaanderen. Je kan daar ook de gpx-bestanden downloaden voor je fiets-gps.

Hou je tijdens het mountainbiken aan enkele gedragsregels. Zo blijft sporten in de natuur een feest voor iedereen.

 • Blijf op de paden.
 • Hou rekening met andere gebruikers van de paden en wees hoffelijk. Wandelaars, andere fietsers of ruiters hebben even veel recht om deze paden te gebruiken.
 • Neem je vuilnis mee naar huis.

Fietsen voor boekenliefhebbers

De bib stippelde twee fietsroutes uit langs 14 boekenruilkastjes. Elke route telt ongeveer 25 km.
Boekenruilkastjes zijn minibibliotheken bij mensen thuis. Je neemt er een boek uit en stopt een ander in de plaats. De ideale manier om met andere boekenliefhebbers in contact te komen en nieuwe boekenpareltjes te ontdekken.

FIETSROUTE LANGS DE BOEKENRUILKASTJES


De 9 van Evergem

Ben je een fervent fietser of mountainbiker? Of spring je graag sporadisch eens op je fiets? Dan is de online fietsroute 'De 9 van Evergem' echt iets voor jou. Je stopt bij interessant erfgoed en rijdt via trage wegen. Je ontdekt de industriële sites en de natuur in de koppelingsgebieden. Molens, krulbollen, Luc De Vos, de motte en een miraculeus Mariabeeld vertellen je het verhaal van onze streek. De fietsroute start aan het Kasteeldomein van Wippelgem. De 'Fietskaart Evergem' is jouw gids. 

BOEK JE GRATIS FIETSKAART(bij Downloads vind je ook een printversie)

 • klik op 'nu boeken'
 • volg de stappen
 • je ontvangt een mail met de code om de route te starten
 • 54 km gratis fietsplezier

Voorzie een telefoonhouder op je fiets om je GSM te bevestigen. Zo hou je het veilig.
In Bibliotheek Evergem kan je een telefoonhouder uitlenen.

met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, projectoproep ‘Lokaal genieten van het Oost-Vlaamse platteland’


Fietsroutes fietsen via GPS

Enkele fietsroutes en lussen (*.gpx) om in je fiets-GPS op te laden.