Extra aanbod in de bibliotheek

Activiteitenmateriaal voor ouderen en mensen met (lichte) dementie

Onze samenleving vergrijst snel. Dementie wordt de komende jaren nog meer een ernstig gezondheidsprobleem. De bibliotheek speelt hier graag op in en heeft een prachtige, uitgebreide collectie activiteitenmateriaal voor ouderen en mensen met lichte dementie. Er zijn ook twee EHBD-koffers boordevol informatie (Eerste Hulp Bij Dementie). Dit is een gratis ondersteuning aan mantelzorgers, familie en mensen met dementie in hun moeilijke periode. 

Deze collectie is uniek in het Meetjesland. Het gaat onder meer om gezelschapsspellen, conversatiekaarten en spelletjes om de motoriek en concentratie te bevorderen. Je kan ze gewoon uitlenen zoals al het andere materiaal. Waarom neem je het niet eens mee om te spelen bij het bezoek aan je ouders, grootouders of overgrootouders? 

BEKIJK HET MATERIAAL

Eerste hulp bij dementie-koffer (EHBD)

Er zijn twee EHBD-koffers met boeken, dvd's, cd's, spellen, folders en informatie. Alle materiaal heeft een link met dementie en kan gebruikt worden door het hele gezin. Er zijn ook prentenboeken om aan de allerkleinsten uit te leggen wat dementie is. 

Je kan de koffers en het materiaal ontlenen in Bibliotheek Evergem. De EHBD-koffers vind je ook online in de bibcatalogus. Het activiteitenmateriaal kan je voorlopig enkel aanvragen en afhalen in Bibliotheek Evergem. 

EHBD-KOFFER ONTLENEN


Babbelbib

We nodigen iedereen uit om mee Nederlands te oefenen. We werken in verschillende niveaugroepen en praten over dagdagelijkse thema's.


Games

Houdt je kind van gamen? Mooi! In Bibliotheek Sleidinge kan je games voor Nintendo Switch en Playstation 4 lenen, zo hoef je niet steeds elk spel te kopen. Je mag twee games per kaart lenen.

Is je kind nog niet vertrouwd met gamen, of wil hij of zij een spel uitproberen? Kom dan gamen in de bibliotheek! Je kind kan de spelletjes uittesten op onze Playstation 4 en Nintendo Switch.

BEKIJK HET AANBOD


Bib aan huis

Als je omwille van ziekte, ouderdom of mobiliteit niet zelf naar de bib kan komen, brengt de bib het materiaal bij je thuis.

MEER OVER BIB AAN HUIS


Boekenruilkastjes

Een boekenruilkastje is een minibibliotheek die op een paaltje staat of aan de muur hangt. Het is de bedoeling dat je een boek uit het kastje neemt en een ander in de plaats zet. Zo komen er regelmatig andere boeken in de kastjes terecht. In de minibibliotheek is er plaats voor een veertigtal boeken. Een meter of peter zorgt voor de orde en netheid. De kastjes staan op deze locaties:

MEER INFO OVER DE BOEKENRUILKASTJES 


Boekstart

Boekstart is een project van ‘Iedereen leest’. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken, zijn ook taalvaardiger en doen het vaak beter op school. Samen met je kind in boeken kijken is fijn en gezellig. Het is goed voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid.

Het eerste boekje ontvang je als je kind zes maanden is (via Kind & Gezin). Je baby leert het boekje vastnemen en de blaadjes omdraaien. Als je kind 15 maanden is, volgt een pakket met twee peuterboeken. Dat kan je afhalen in de bibliotheek. In het pakket zit ook een brochure met tips om voor te lezen.

Lid worden van de bibliotheek is gratis. Ontdek wat we allemaal in huis hebben! Er is een speciale collectie voor baby’s en peuters, met knisper- en badboekjes.

MEER OVER BOEKSTART 


Lezen en voorlezen

 • De Leesjury
  De juryleden lezen van oktober tot maart op eigen tempo acht boeken en kiezen daaruit het beste boek. In die periode komen ze vier keer samen om de boeken te bespreken in groepjes. De deelnemers stemmen dan op hun favoriete boek.
 • Voorleesmees en Knutselmus
  Elke maand komen Voorleesmees en Knutselmus langs in Bibliotheek Ertvelde of Bibliotheek Sleidinge. Voorleesmees leest verhaaltjes voor en Knutselmus maakt samen met de kinderen een leuk knutselwerkje in het thema van het verhaal. Voor kinderen uit de 2de en 3de kleuterklas.
 • Komen Lezen
  Driewekelijks op donderdagnamiddag lezen we samen verhalen. De teksten worden luidop voorgelezen en daarna praten we erover. Er is koffie en taart.
 • Leesclub Byblios
  De bibliotheek heeft twee leesclubs. Byblios I komt zesmaal per jaar samen op maandagnamiddag, Byblios II op woensdagavond. Je bespreekt samen een boek en deelt leeservaringen.

BEKIJK AL DEZE ACTIVITEITEN IN DE KALENDER


Makkelijk lezen plek

De bibliotheek beschikt over 'daisy-boeken'. Dit zijn luisterboeken voor personen die niet of moeilijk gewone boeken kunnen lezen.
Er is ook een Makkelijk Lezen Plek. Daar vind je materialen voor kinderen en volwassen die moeite hebben met lezen.


Taalpunt

Taalpunt Nederlands ondersteunt anderstaligen om (beter) Nederlands te leren. Je vindt er onder andere grammatica- en spellingboeken, luisterboeken, films, boeken en kranten in een eenvoudige taal. De bibliotheekmedewerkers helpen je graag op weg.


Raf van de Linde (archief)

Archief van de Evergemse schrijver Raf Van de Linde (pseudoniem van Raphaël Van Hecke), dat hij aan de bibliotheek geschonken heeft.


Zadenbibliotheek

In de zadenbib kan je gratis zaden meenemen. Je ruilt ze voor nieuwe zaden, vrijwilligers stoppen die in zakjes en vullen zo de zadenbibliotheek aan.

MEER OVER DE ZADENBIBLIOTHEEK