Zadenbib

Je kan gratis groenten- en plantenzaden ruilen in de bib. Het principe is simpel: je neemt maximum 3 zakjes zaden mee, bij voorkeur in ruil voor zelf geoogste zaden.

Het enige wat we vragen, is dat je probeert om zelf zaden te oogsten van de planten in je tuin en die aan de bib schenkt. Onze enthousiaste vrijwilligers verdelen die in zakjes.

Stekjesbib

Heb je thuis stekjes van verschillende planten? Breng ze dan naar Bibliotheek Evergem. Je kan er gratis stekjes meenemen om zo je huis of tuin op te fleuren. Als je zelf stekjes hebt, ontvangen de medewerkers van de bib die graag in ruil. Schrijf de naam van het plantje op en plaats ze in de Stekjesbib. De stekjes mogen zowel van binnen- als buitenplanten zijn. Belangrijk is dat het om een volwaardig stekje gaat.

Hoe neem je een stekje?

De meeste planten kan je stekken door te scheuren of delen. Voor sommige planten volstaat het om een takje af te knippen en in een beetje water te zetten tot er een voldoende grote wortel(tros) aan hangt. Het stekje met de wortel plant je dan in een potje met verse aarde en geef je voldoende water zodat de wortel zich in de aarde vasthecht.

Bepaalde vetplanten kan je verder kweken door een blad of deel van het blad met het afgescheurde deel in de aarde te zetten. Met wat geduld groeit daar een wortel uit en ontstaat een nieuwe plant.