Verbroedering en internationale relaties

Evergem is verbroederd met de Duitse gemeente Großenkneten. We hebben een vriendschapsband met de Poolse stad Stalowa Wola en een stedenband met de Ecuadoraanse stad Guaranda.

Verbroedering met Großenkneten

Op 19 oktober 1974 ondertekenden Evergem en Großenkneten een officiële oorkonde. Die ligt aan de basis van de verbroedering tussen de beide gemeenten.

Over Großenkneten 

Großenkneten ligt in het noorden van Duitsland, op 25 km van Oldenburg en ongeveer 43 km van Bremen. Het is hoofdzakelijk een landelijke gemeente met een sterk uitgebouwde landbouw. Großenkneten heeft ook een zeer sterk uitgebouwd 'Burgerverrein', die zich ontfermt over de feestelijkheden en allerhande plechtigheden in de gemeente. Ook het verenigingsleven in Großenkneten bloeit enorm. Zo is er onder meer een Jugendrat, Altenrat, Kultur- en Sportrat. Jaarlijks gaan sport-, cultuur- en jeugdverenigingen bij elkaar op bezoek. Om de 4 jaar is er een groot verbroederingsfeest, waaraan alle inwoners kunnen deelnemen.

In Evergem

Op het Dorpsplein van Evergem-Centrum staat een vredeseik, die werd geschonken door de verbroederingsgemeente. De boom geldt als eerbetoon aan de pioniers van de verbroedering: de mensen die de tijdens de oorlog ontstane vriendschapsbanden nauwer hebben aangetrokken.

Bij het 25-jarig bestaan van de verbroedering schonk Großenkneten bomen aan Evergem. Die werden als bos aangeplant langs de Christoffelweg (Grossenknetenpark).

grossenkneten.de


Vriendschapsband met Stalowa Wola

Evergem ging in april 2008 een officiële vriendschapsband aan met de Poolse stad Stalowa Wola. Het initiatief daarvoor kwam van de Evergemse vereniging 'Vrienden van Polen'.

Over Stalowa Wola

De stad Stalowa Wola is een jonge, moderne industriestad, in het Zuid-Oosten van Polen. Er wonen iets meer dan 70.000 inwoners. Stalowa Wola ligt op ongeveer 100 km van Slowakije en Oekraïne.

Sinds 1985 waren er al banden met Stalowa Wola, via de familie Steczkowski. De ‘Vrienden van Polen’ werd opgericht in 1990, om die banden aan te sterken. Sindsdien zijn er regelmatig culturele uitwisselingen met koren, dansgroepen en scholen. De Vrienden van Polen zorgen ook voor humanitaire hulp.

In Evergem

Elk jaar organiseert de vereniging een Poolse dag. Je kan er dan onder meer genieten van een Poolse maaltijd, een optreden van een Pools orkestje…

stalowawola.pl


Stedenband met Guaranda

Evergem onderhoudt sinds 2003 een stedenband met de stad Guaranda in Ecuador. 
De stedenband is een concrete invulling van de gemeentelijke internationale samenwerking.

Over Guaranda

Guaranda is een kanton in de provincie Bolivar, gelegen in de Andes, aan de voet van de vulkaan Chimbarazo. De stad heeft een verstedelijkte kern met een 10-tal deelgemeenten en wordt bevolkt door ongeveer 80.000 inheemsen (Indiaanse bevolking).

In Evergem

Een gemeente in het noorden wisselt ervaringen uit met een bestuur in het zuiden. Het doel is om in beide gemeenten kennis op te bouwen voor een betere maatschappelijke dienstverlening. Evergem en Guaranda wisselen voornamelijk kennis uit rond de thema’s afvalbeheer, bibliotheken, kinderopvang en communicatie.

Daarnaast wordt de stedenband ook benut om in Evergem te sensibiliseren rond het 'noord-zuid' thema en om het thema 'duurzame ontwikkeling' in een mondiaal perspectief te plaatsen.

De Ecuadoraanse kunstenaar Pablo Sanaguano bezocht Evergem twee keer. Tijdens zijn bezoek werkte hij samen onder meer samen met leerlingen en leerkrachten uit verschillende scholen, vrijwilligers, verenigingen en mensen met een beperking. 

  • Tijdens zijn eerste verblijf maakte hij een drieluik, dat vind je in de bibliotheek.
  • Tijdens zijn tweede verblijf maakte hij samen met de Evergemse scholen en wilgenvlechter Hubert De Decker de reus Rosita. Zij draagt in haar rok de duurzame ontwikkelingsdoelen.

guaranda.gob.ec