Evergem Ontrafeld

Met dit project willen we erfgoed dichter bij jou brengen. We gaan per dorpskern actief op zoek naar het erfgoed, samen met inwoners en geïnteresseerden.

We zetten in op 3 pijlers:

  • erfgoed verzamelen en ontsluiten
  • mensen samenbrengen rond het erfgoed uit de eigen buurt
  • erfgoed als inspiratie om nieuwe zaken op te zetten

We werken samen met Erfgoedcel Meetjesland om een selectie van het digitaal archief te tonen aan jou. We vullen de erfgoedbank dorpskern per dorpskern aan. Neem hieronder zeker een kijkje. 

Wil je meedenken of acties ondernemen rond het erfgoed of heb je verhalen? Geef je naam dan door via evergem.be/ontrafelvrijwilliger


2023-2024: Rieme Ontrafeld

In mei 2023 gingen we aan de slag in Rieme. De ontrafelaars onderzochten het ontstaan van Rieme, belangrijke momenten en personen die een rol hebben gespeeld binnen de gemeenschap. Ze verzamelden foto’s, verhalen en anekdotes. Het digitaal archief kreeg vorm.

Samen met de leerlingen van de kunstacademie van Evergem brachten ze het erfgoed tot leven op een erfgoedkaart. Deze stelde ze voor aan het publiek op Erfgoeddag 2024. Er werden ook enkele podcasts opgenomen.

BELUISTER DE PODCAST

ONTDEK MEER OP DE ERFGOEDBANK


2022-2023: Kerkbrugge-Langerbrugge Ontrafeld

In 2022 ontrafelden een groep enthousiaste vrijwilligers het erfgoed van Kerkbrugge-Langerbrugge. Er werden foto’s verzameld, verhalen verteld, uit boeken voorgelezen, …

Al gauw kwamen er 3 grote thema’s op de voorgrond: de site school-klooster-kerk, de site elektriciteitscentrale en de kastelen. Rond deze thema’s is er op Erfgoeddag in 2022 een mooie tentoonstelling gemaakt door de vrijwilligers en deze werd gesmaakt door de vele bezoekers. In het najaar namen de vrijwilligers vier podcasts op.

BELUISTER DE PODCAST

ONTDEK MEER OP DE ERFGOEDBANK