Kunstwerk: 'Leo Steel - collectie en borstbeeld

Kunstschilder Leo Steel (1878 – 1938) kwam in 1904 in Sleidinge wonen. Hij stond vooral bekend voor zijn portretten, landschappen en dorpstaferelen. De kruisweg in de kerk van Sleidinge is volledig van zijn hand. In 1929 kreeg Steel de opdracht de gelagzaal van het Sanderushuis van muurschilderingen te voorzien. Aan het Cultuurcentrum Evergem staat een bronzen herdenkingsbuste van de kunstschilder.

Leo Steel volgde lessen aan de academie in Sint-Niklaas. Vooral de portretten van hofschilder Lieven de Winne maakten grote indruk op de jonge Steel. Het zijn tezelfdertijd inpalmende en waarheidsgetrouwe werken, geankerd in de traditie van de grote 17e-eeuwse meesters, zeker van lijn, met een groot coloristisch meesterschap. Het is in diezelfde traditie dat een groot deel van het oeuvre van Leo Steel en later ook zijn zoon Georges zich inschrijft. Vanaf 1870 laat het impressionisme zich in Vlaanderen gelden. Deze stroming laat Steel inspireren tot vele zonnige dorpstafereeltjes en landschappen. Hij is een kind van zijn tijd en sporen van realisme, impressionisme en romantiek zijn dan ook in zijn werk terug te vinden, maar het werd nooit een klakkeloze navolging in het kielzog van één of andere grootmeester, daarvoor is zijn oeuvre te zeer verbonden met zijn persoonlijke kijk op de dingen. De schilderkunst van Leo en Georges Steel blijft verbonden met de traditie en biedt de toeschouwer een fascinerende kijk op het verleden… (naar Anne Steel-De Splenter).

Het gemeentebestuur organiseerde in september 1988 een overzichtstentoonstelling van Leo Steel en verkreeg in 1994 via schenking een reeks kunstwerken van Leo en Georges Steel. De werken zijn permanent tentoongesteld in het administratief gebouw van het cultuurcentrum en in het Administratief Centrum Gemeentehuis. Het bronzen borstbeeld van Leo Steel, door J. Van Osselaer (1963), stond tot 2000 opgesteld op het kerkplein in Sleidinge en verhuisde nadien naar het cultuurcentrum waar het permanent staat.

 

 

 

 ALLE BEELDENDE KUNST ALLE BEZIENSWAARDIGHEDEN OP KAART