Kunstwerk: 'Verwonderd kijken'

Het kunstwerk 'Verwonderd kijken' van Hans De Pelsmacker werd in 2010 aan de gerestaureerde Castrale Motte op de Hoge Wal in Ertvelde geplaatst. Het betonnen kunstwerk is eigenlijk een grote betonnen plaat, die deels als zitbank kan worden gebruikt. Vanaf de zitbank lopen in het beton takken en doornen, zoals er vroeger wellicht veel op die plaats terug te vinden waren. Het beeld is op zijn fraaist wanneer je het vanaf de Castrale Motte bekijkt.

Het kunstwerk bestaat uit twee grote vlakken en lage volumes die in één van de grote graszones voor de motte geplaatst zijn. Het volume aan de zijde van het wandelpad is vlak-organisch van vorm en het materiaal sluit aan bij het landschap. Het andere volume is vlak-geometrisch.

Beide volumes vormen één plafond en zijn gelijk van omvang en evenwichtig: organisch versus geometrisch.

Als de toeschouwer in het park naar de motte kijkt, vormt het kunstwerk een natuurlijk deel van het landschap, zoals een struik, een haag of rots. De toeschouwer kan ook op het kunstwerk gaan zitten om verwonderd te kijken naar de motte.

Het kunstwerk wordt pas in zijn totaliteit zichtbaar wanneer we niet de motte zien: namelijk wanneer de toeschouwer op de motte staat. Van daaruit zie je de volledige vorm, vanuit de hoogte, van op afstand, met de specifieke plaatsing in het landschap.

Het kunstwerk is in een bepaalde windrichting geplaatst, met betrekking tot de omgeving.

 

 

 ALLE BEELDENDE KUNST ALLE BEZIENSWAARDIGHEDEN OP KAART