Kindergemeenteraad

GEEF DE CONTACTGEGEVENS DOOR

Wat is de kindergemeenteraad?

De kindergemeenteraad bestaat uit 30 kinderen van 15 verschillende scholen in Evergem. Ze worden geholpen door de burgemeester, de schepen van Jeugd en een medewerker van de dienst Jeugd.

Een gemeente wordt bestuurd door de burgemeester en schepenen. Het schepencollege bereidt beslissingen voor, die door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Bij goedkeuring moeten de schepenen de beslissingen uitvoeren. Dit doen ze samen met de gemeentelijke diensten. De dienst Jeugd is zo één van die diensten. Zij organiseren en ondersteunen het vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren. Het is de taak van de dienst Jeugd om te luisteren naar de kinderen en jongeren. Op die manier weet het gemeentebestuur dan wat kinderen en jongeren belangrijk vinden.

Waar komen ze samen?

De kindergemeenteraad komt 3 keer per jaar samen in de raadzaal in het Administratief Centrum Evergem. Daar vergadert ook de gewone gemeenteraad. Dit is een groep volwassenen die verkozen is om alle inwoners van de gemeente te vertegenwoordigen. Zij komen elke maand samen, behalve in juli, dan nemen ze even vakantie. Ook de kinderen in de kindergemeenteraad worden verkozen. Zij vertegenwoordigen alle kinderen van Evergem.

Wat bespreken ze?

De kinderen stellen ideeën voor aan elkaar en bespreken die samen. De thema’s worden aangereikt door de leerlingen van de scholen. Zo kan bijvoorbeeld iemand aangeven dat een speelpleintje in de buurt aan vernieuwing toe is. De burgemeester, schepen van Jeugd en jeugdmedewerker helpen hierbij. Ze luisteren naar elkaar en zoeken samen naar de beste oplossing. Ook de gemeentediensten kunnen een idee voorstellen aan de kindergemeenteraad. Zo komen ze te weten hoe kinderen denken over hun idee.

Contact en openingsuren

Jeugd

Gebouw
Huis van Jef
Adres
Guldensporenlaan 329940Evergem
T
09 218 81 71
Website
evergeminfo.be

Openingsuren

Vandaag

open 8.45 - 11.45 u. & 14 - 19.30 u.

Morgen

open 8.45 - 11.45 u. & 14 - 16.30 u.

We werken enkel op afspraak. Maak een afspraak.
Evergem Info (info- en afhaalpunten)