Duurzaam evenement

Afvalbeleid

Je laat de locatie na het evenement proper achter. Maak het jezelf gemakkelijk en voorzie voldoende afvalemmers, gebruik herbruikbare bekers... Organiseer je een groot evenement? Dan informeer je best eens bij de gemeente of je extra maatregelen kan nemen.

Het is belangrijk dat je vooraf nadenkt over een afvalplan, hierin staan de maatregelen die je neemt:

  • Om afval te voorkomen op de site en in de omgeving.

  • Om het afval op de site gescheiden in te zamelen, weg te halen en te verwerken

Als organisator ben je vrij om te kiezen met welk bedrijf je samenwerkt. Het is wel interessant om te weten dat de gemeente gunstige tarieven heeft afgesproken met Elias Vandevoorde NV, een lokaal afvalverwerkingsbedrijf.

Verbod op wegwerpbekers, wegwerpglas, zakjes en drankkarton

Vanaf 15 juni 2023 mogen organisatoren van evenementen in Vlaanderen géén drank meer in wegwerpbekers, wegwerpglas, zakjes en drankkarton schenken. Drank in blik of petflessen mag wel nog. Je hebt dus herbruikbare bekers nodig. Tenzij je als organisator kan garanderen dat je minstens 95% van de eenmalige verpakkingen gescheiden kan inzamelen voor recyclage.

Waar kan je herbruikbare bekers halen?

Voor kleine evenementen (maximum 500 bezoekers)

Als je een evenement organiseert in Evergem moet je dat altijd aanvragen. Dat kan online via een gebruiksvriendelijke tool. Je kan daar ook kiezen om gratis herbruikbare bekers aan te vragen. Er is keuze uit gewone bekers, cava- en wijnbekers. De reiniging van de bekers gebeurt door Voluit vzw.

ZO VRAAG JE EEN EVENEMENT AAN

Voor grote evenementen

Bij afvalintercommunale IVM kan je wijn, cava en gewone bekers huren. Die zijn wel betalend. Group Intro doet de afwas van de bekers. Aanvragen kan tot 14 dagen voor het evenement.

ZO VRAAG JE DIE AAN

Volledig verbod van 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt het verbod ook voor petflessen en blikjes en wordt er dus volledig overgestapt op herbruikbaar materiaal. Er zijn verschillende waarborgsystemen mogelijk: via waarborg, jeton, beloningsysteem …