Zorg dat je gezien wordt in het verkeer

Als fietser ben je erg kwetsbaar in het verkeer. Het is belangrijk om goed uit te kijken maar zorg er ook voor dat iedereen jou ziet!

Licht in de duisternis

Fietsverlichting is voor elke fietser verplicht. Vooraan heb je een geel of wit licht en achteraan
een rood. Je gebruikt je lichten als het schemert en als het donker is. Ook als je overdag minder dan 200 meter ver ziet, is dit verplicht. (Bijvoorbeeld bij mist, sneeuw of felle regen). Je mag verlichting op je fiets, op je lichaam of op je schooltas aanbrengen. Ze moet natuurlijk altijd goed zichtbaar zijn.

Knipperen of permanent

Kies liefst continu brandende verlichting. Met knipperende lichten ben je minder goed zichtbaar als je stilstaat. Bovendien maken knipperende fietslichten het voor andere weggebruikers moeilijker om in te schatten hoe snel je rijdt.

Regels voor reflectoren

Je fiets heeft een aantal verplichte reflectoren. Een witte reflector vooraan en een rode achteraan. In elke pedaal zit een gele of oranje. Op de omtrek van je banden is er een witte reflecterende strook aan beide kanten van de band. Twee zijdelingse oranje reflectoren in je wielen mag ook.

Uitzonderingen voor reflectoren

  • Overdag zijn, bij goede zichtbaarheid, bovenstaande reflectoren niet verplicht voor:
    • kinderfietsen en vouwfietsen met een wieldiameter van minder dan vijftig centimeter
    • koersfietsen en mountainbikes zonder een spatbord
  • Driewielers met één voorwiel hebben vooraan een witte en achteraan twee rode reflectoren. Ze hebben in elke pedaal twee gele of oranje reflectoren.
  • Driewielers met twee voorwielen hebben vooraan twee witte en achteraan een rode reflector. Ze hebben in elke pedaal twee gele of oranje reflectoren.
  • Fietskarren of -aanhangwagens hebben achteraan twee rode reflectoren en een rood achterlicht.

Fluo- en reflecterende kledij

Draag je alleen donkere kledij, dan is het moeilijk voor chauffeurs om je snel op te merken in het donker. De kans bestaat dat ze je pas zien als ze al vlakbij je rijden.

Lichte kleuren of fluo hebben weinig effect. Chauffeurs merken je pas op als ze niet meer zo ver van je vandaan zijn.

Reflecterende kledij, accessoires of de grijze stroken van je fluohesje weerkaatsen licht. Hierdoor kan je al vanop honderdvijftig meter zichtbaar zijn!

Vergeet je helm niet

Een fietshelm is enkel verplicht als je met een speedpedelec rijdt. Voor andere fietsers, steppers, skaters… is het niet verplicht maar wel aangeraden. Studies bevestigen het belang van een helm. Met een fietshelm daalt de kans op een ernstig hoofdletsel met 60 procent!

Een gewaarschuwd man…

De politie houdt deze winter regelmatig controles op fietsverlichting, waaronder 4 belonende fietscontroles. Kijk je fiets toch maar even na!

Veiligheid boven alles

Gepubliceerd op dinsdag 21 november 2023 18.09 uur