Wordt onze boom 'boom van het jaar'?

‘Boom van het Jaar’ is een jaarlijkse wedstrijd voor de interessantste en opmerkelijkste bomen in België. De 175-jarige plataan op het Kasteeldomein van Wippelgem haalde de shortlist van de vakjury en is één van de laureaten. Vind jij ook dat onze plataan de titel ‘Boom van het jaar’ verdient?

 

Geef jouw stem voor onze plataan via www.boomvanhetjaar.be

 

Stemmen kan nog tot 10 oktober, je hebt dus nog een beetje tijd om zoveel mogelijk mensen uit te nodigen om ook mee te stemmen.

Als onze plataan wint, dan kan hij verzorgd worden door professionele boomverzorgers. 
Als hij gezond genoeg blijkt, dan komt er een 'boomvriendelijk initiatief'. Wat dat precies is, dat vernemen we later. Eerst moeten we nog winnen natuurlijk!

 

Over de plataan

De plataan staat op het Kasteeldomein van Wippelgem en is beschermd als monument. De boom is 175 jaar oud. Hij werd vermoedelijk aangeplant rond het jaar 1840. De kolossale, monumentale boom is beschermd voor zijn artistieke en historische waarde. Je vindt de plataan links achter het kasteel. Hij is in een goede conditie en heeft een stamomtrek van maar liefst 400 centimeter. De diameter van de stam is ongeveer 120 centimeter.

Alle mensen uit de streek die “Wippelgem” horen, denken automatisch aan het Kasteel van Wippelgem, waarvan de eerste grondvesten dateren uit 1375. Verhalen gaan nog steeds de ronde over Josine Barones de Crombrugghe de Looringhe, de laatste barones die het kasteeldomein bewoonde (1909-1986). Een heel strenge en kwaaie barones die ’s nachts met haar geweer op stap ging om stropers en dieven uit haar bos te verjagen, de barones van adel die zelf het fruit plukte in de boomgaard en achter de kudde schapen liep in de wei, de barones die de kinderen in het dorp de ‘heks’ of ‘vogelverschrikker’ noemden. 

Deze mooie, kolossale, monumentale Plataan net achter haar kasteel getuigt nog steeds van zijn rijke historie en artistieke en historische waarde. Het is een prachtige boom die de brand in 1892 overleefde, een brand die ervoor zorgde dat het kasteel volledig moest heropgebouwd worden. Een prachtige boom, mocht die kunnen praten zoals in zoveel sprookjes, ons fantastische verhalen zou kunnen delen over het leven op het kasteeldomein.

Gepubliceerd op dinsdag 4 september 2018 10.29 u.