Wat als je niet kan komen stemmen in juni?

Op zondag 9 juni vinden de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen plaats. Er is opkomstplicht voor Belgen vanaf 18 jaar. Voor de Europese verkiezingen moeten ook de 16- en 17-jarigen komen stemmen. Je ontvangt een tweetal weken voor de verkiezingen een oproepingsbrief.

Kan je niet komen? Dan heb je twee opties: je afwezigheid bewijzen of iemand een volmacht geven.

Je afwezigheid bewijzen

Bewijs dat je niet kan langskomen. Bijvoorbeeld aan de hand van een medisch attest, een verklaring van je werkgever, je hotelreservatie in het buitenland, een attest van je hogeschool of universiteit ... Je mag dit online doorgeven. Je kan het bewijs ook afgeven aan het onthaal van Administratief Centrum Evergem, samen met je oproepingsbrief. Dit kan zonder afspraak.

BEWIJS JE AFWEZIGHEID

Iemand een volmacht geven

Je kan ook iemand een volmacht geven. Die persoon stemt dan in jouw naam in het stembureau dat op jouw oproepingsbrief staat. Hij of zij stemt eerst in z’n eigen stembureau. Voor deze optie moet je een volmachtformulier invullen. Ben je zelfstandige of kan je niet stemmen omdat je in het buitenland bent? Vul dan het formulier samen met een medewerker van Burger in. Maak hiervoor een afspraak. Breng je identiteitskaart en eventuele bewijstukken mee. 

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VOLMACHT

Voor alle andere situaties kan je het formulier online downloaden.

Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2024 14 uur