Vrede is een keuze

Op 7 april is het 27 jaar geleden dat er tijdens een vredesopdracht in Rwanda tien Belgische commando's vermoord werden. Na deze moord besliste de Belgische regering om jaarlijks op 7 april een herdenking te houden voor de Belgische militairen die tijdens een operatie in het buitenland stierven.

In Evergem herdenken wij in het bijzonder korporaal paracommando Lucien Welvaert van het 1ste Para van Diest, 11de compagnie, 3de peloton, die gesneuveld is in Congo op 26 november 1964.

Veteranendag

7 april is ook Veteranendag: een dag van herdenking en erkenning voor de 30.000 mannen en vrouwen die sinds 1960 hebben deelgenomen aan operaties in het buitenland om mensen in nood bij te staan en de vrede te bewaren. Vaak met gevaar voor eigen leven, want de vrede die we hier vandaag kennen is onder meer het resultaat van hun niet aflatende inzet.

Deze militairen, zowel mannen als vrouwen, hebben in moeilijke omstandigheden hun opdracht volbracht, waarbij vaak grote risico’s werden gelopen voor de gezondheid of de veiligheid en waarbij ze gedurende een langere tijd gescheiden werden van gezin, familie en vrienden.

Herdenking

De gesneuvelde veteranen werden op woensdag 7 april door NSB Sleidinge herdacht aan Woonzorgcentrum Ave Maria. Door de coronamaatregelen was dit buiten en in beperkte kring.

Op de foto kun je merken,
We moesten ons beperken.
Corona, jij hinder!
We dwingen u tot minder,
Tot een leven weer normaal,
Tot volgend jaar, allemaal!

- Gaston Van Herreweghe

BEKIJK HET FOTOALBUM

Gepubliceerd op woensdag 7 april 2021 14.09 u.