Vermijd overlast
De tijgermug bijt overdag en kan in de zomer veel overlast veroorzaken. Ze kan zeer vervelend zijn, zelfs zo erg dat je niet meer rustig buiten kan zitten.
Door in de lente al maatregelen te nemen, zorg je ervoor dat muggeneitjes niet uitkomen en vermijd je overlast.
Wat is de tijgermug?
De tijgermug is een kleine zwart-witte steekmug die vooral in het buitenland voorkomt. Je herkent de kleine mug aan witte strepen op de poten. Het uiteinde van de achterpoten is wit en de mug heeft een witte streep op het achterhoofd en de rug.
De tijgermug kan virussen zoals dengue, chikungunya en zika overdragen. De kans is momenteel nog heel klein dat de tijgermug in België mensen ziek maakt. We willen voorkomen dat dit in de toekomst wel gebeurt. Daarom vraagt Departement Zorg om hierbij te helpen.
Zo kan je helpen
Alle muggen hebben water nodig om hun eitjes te laten ontwikkelen tot muggen. Kleine plasjes water op een zeil, in een goot of op een plat dak zijn al genoeg. Ook rioolputjes en regentonnen zijn favoriete plaatsen om eitjes te leggen.
Tijdens je lenteschoonmaak kan je muggeneitjes dus te slim af zijn door ze weg te schrobben en stilstaand water te vermijden!
- Giet stilstaand water dat je niet gebruikt weg.
- Ververs het water voor vogels en huisdieren en het water onder bloempotten elke vijf dagen.
- Zet lege bloempotten, schaaltjes, containers, emmers, speelgoed en kruiwagens binnen of onder een afdak. Schrob ze goed uit.
- Dek regenwatertonnen af.
- Kuis dakgoten uit zodat er geen water in blijft staan.
- Vijvers en zwembaden zijn gelukkig geen goede broedplaats, dus die vormen geen probleem.
Heb je een tijgermug gezien, meld dit dan via muggensurveillance.be