Verkeersveilige week op school

Voor de vijfde keer organiseren alle Evergemse basisscholen een verkeersveilige week. Het thema is ‘aandacht voor de zwakke, jonge weggebruiker’. Van 26 september tot 6 oktober zijn er heel wat leuke initiatieven om de leerlingen te leren hoe ze zich veilig in het verkeer bewegen.

Vaardig met de fiets

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar krijgen op het Kasteeldomein van Wippelgem een uitgebreid aanbod aan verkeersvaardigheden. Er is heel veel te doen: een verkeerspark onder begeleiding van de politie, rijvaardigheidslessen, de dode hoek met de vrachtwagen, promillebrillen, een crashtest, een repaircafé voor fietsonderhoud en EHBO in het verkeer.

Handen in elkaar

Van maandag 2 tot vrijdag 6 oktober gaat de aandacht naar de zwakke weggebruiker: de voetganger en de fietser.

  • De kleuters leren op de speelplaats de nodige vaardigheden om ze voor te bereiden op de openbare weg.
  • Met de eerste graad verkent elke school de eigen verkeersomgeving.
  • De tweede graad verkent de gevaarlijke kruispunten in het dorp en volgt de weg naar school. De leerkracht en bereidwillige ouders staan in voor de begeleiding.

Brede netwerking

Voor dit project slaan alle basisscholen van Evergem de handen in elkaar. De politie begeleidt heel wat activiteiten en de gemeente ondersteunt logistiek. Lionsclub Evergem, Transport Vlaanderen en een lokale onderneming, De Piramide, ondersteunen financieel.

De organisatie was niet mogelijk zonder de medewerking van enkele participanten. We zijn ze dan ook erg dankbaar. Bij downloads (onderaan de pagina) vind je meer info over de participanten.

Ouders in actie

De ouders spelen een belangrijke rol in dit verhaal. De scholen nodigen hen uit om deel te nemen aan de verkeersveilige week. Dat kan door de wagen thuis te laten en te voet of met de fiets naar school te komen. Natuurlijk mét fietshelm en fluohesje.

De schoolpoortquiz

Met de schoolpoortquiz vestigen de scholen de aandacht op de verkeersveilige week. Kinderen vullen samen met hun ouders de quiz in.

Scan de QR-code hiernaast

Extra begeleiding = betere leskwaliteit

Heb je zin om tijdens de verkeersveilige week te helpen? De voorbije jaren konden de scholen rekenen op heel wat hulp. Een begeleidende hand van een vrijwilliger is ook dit schooljaar erg welkom en biedt een enorme meerwaarde. Meld je aan of bel naar Evergem Info. De scholen zijn je erg dankbaar!

evergem.be/vrijwilligerswerk

Nieuwsgierige ouders en grootouders zijn welkom op 26, 28 of 29 september en op 2, 3, 5 of 6 oktober. Telkens tussen 9 en 15 uur.

Contactpersoon: Geert Ryckaert

Gepubliceerd op dinsdag 19 september 2023 12.20 uur