Brandweerpost Wondelgem verhuist naar tijdelijke post in Elslo

Brandweerpost Wondelgem verhuist eind juni naar het voormalige AVEVE-gebouw in Elslo. Vanaf de zomer zullen daar zes brandweermannen en twee ambulanciers dag en nacht paraat staan voor interventies. De brandweer gebruikt de locatie minstens 4 jaar, tot de bouw van de kazerne in Durmakker klaar is.

Brandweerzone Centrum moest dit jaar op zoek naar een oplossing voor de brandweerpost in Wondelgem. Die brandweerpost voldoet niet meer aan de noden van een moderne kazerne. Het huurcontract loopt deze zomer ook af.

De brandweerzone moest daarom op zoek gaan naar een alternatief. Tijdelijk, want de zone laat een gloednieuwe brandweerpost bouwen op het industrieterrein Durmakker in Evergem. Die kazerne zal ten vroegste in 2025 klaar zijn. De brandweer moet dus een periode van vier jaar overbruggen.

Geschikte locatie in Elslo

Begin dit jaar is de geschikte locatie gevonden: het voormalige AVEVE-gebouw in Elslo. Vanaf de zomer stalt de brandweer daar een autopomp en een ziekenwagen. Zes brandweermannen en twee ambulanciers staan dag en nacht paraat.

De post ligt vlakbij de R4. De hulpverleners kunnen zo nog altijd snel uitrijden naar Evergem, Wondelgem, Gent en Zelzate. Dat was een belangrijke voorwaarde voor de locatie van de tijdelijke post.

Om geluidsoverlast voor de buurt te vermijden, is er afgesproken met de brandweer dat ze de sirene pas gebruiken vanaf het kruispunt met de R4. Op die manier wordt de buurt zo min mogelijk belast. ’s Nachts gebruiken prioritaire voertuigen een nachtsirene die 15 decibel stiller is dan overdag.

Verbouwingen

Het voormalige AVEVE-gebouw lijkt nu nog niet op een brandweerpost. Er moet nog heel wat gebeuren. In de eerste helft van dit jaar vinden er verbouwingen plaats om de hulpverleners van sanitair, rust- en kleedruimtes te voorzien.

Gepubliceerd op vrijdag 26 februari 2021 9.30 u.