Evergem pilootgemeente voor Vlaams Verenigingsloket

Op 30 januari ging een eerste versie van het Verenigingsloket online. Het loket wil als digitaal platform de dienstverlening voor verenigingen toegankelijker maken en vereenvoudigen. Evergem zet al jaren sterk in op digitalisering. Daarom kozen we ervoor om als piloot deel te nemen aan dit project

Grote ambities

Een vereniging ziet nu vaak door het bos de bomen niet meer. Er is wel veel informatie beschikbaar, maar het is niet duidelijk waar ze terug te vinden is en of de info wel betrouwbaar is. Het totaaloverzicht ontbreekt, waardoor de vereniging te vaak van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

De ambities van het Verenigingsloket zijn groot. Het loket wil verenigingen eenvoudiger toeleiden naar diensten bij het eigen lokaal bestuur of een Vlaamse overheidsdienst. Daarnaast krijgen de verenigingen voor het eerst echt zicht op de gegevens die de overheden over hen ter beschikking hebben.

NEEM EEN KIJKJE OP HET PLATFORM


Niet alleen vzw's

Het verenigingsloket richt zich daarbij niet enkel tot vzw's, maar ook tot de feitelijke verenigingen. Dit is opvallend en ook belangrijk. Feitelijke verenigingen zijn immers met veel, maar ze worden ook gemakkelijk over het hoofd gezien als het gaat om de dienstverlening vanuit de overheid.


Evenement aanvragen als vereniging

Het Verenigingsloket staat nog maar aan het begin van haar verhaal. Het moet nog groeien. Onze gemeente is er al van de start bij. We koppelden alvast ons digitale evenementenformulier aan het Verenigingsloket. Dat betekent dat je vanaf nu een evenement digitaal kan aanvragen als vereniging, en niet alleen meer als persoon. We koppelen in de toekomst nog meer dienstverlening aan dit nieuwe loket.

DAT ZIET ER ZO UIT


Webinar voor verenigingen

Ben je lid van een vereniging en wil je de voordelen en functionaliteiten van het Verenigingsloket kennen voor jouw vereniging? Volg dan de webinar van het Departement Cultuur, Jeugd en Media op dinsdag 6 februari. Er zijn twee sessies: één om 14 uur en één om 19.30 uur.

Gepubliceerd op dinsdag 30 januari 2024 19.30 uur