Uniek in Vlaanderen: drempelvrije bib in het Meetjesland

Alle negen gemeenten van Regiobib Meetjesland hebben voortaan één reglement. Ben jij aangesloten bij een bib in Evergem? Dan ben je ineens ook gratis lid van Regiobib Meetjesland. Naast het boetevrije systeem, is er nu één grote collectie. Zo verlagen ze de drempel om naar de bib te stappen.

Geen boetes

Boekenliefhebbers herkennen wellicht dit gevoel: je bent net te laat om je uitgeleende boeken op tijd terug te brengen naar de bib. Je krijgt een vervelende boete waardoor je even geen zin meer hebt in lezen. Of je zoon of dochter moet een boek lezen voor school en de uitleentermijn is net te kort om de taak af te werken. Deze ongemakken zijn voortaan van de baan. Vanaf nu moet je geen boete meer betalen als je jouw boeken te laat terugbrengt naar de bibliotheek. Bovendien wordt de uitleentermijn aangepast van drie naar vier weken.

Eén collectie van meer dan 300.000 boeken

De bibliotheken bundelen hun krachten en vormen één gedeelde collectie van meer dan 300.000 boeken, zodat gebruikers toegang hebben tot een breed aanbod aan materialen, ongeacht hun locatie.

Langere uitleentermijn

Ben je aangesloten bij één bib van Regiobib Meetjesland, dan kan je in elke andere bib materialen gratis uitlenen. Materialen uit de bib leen je voortaan voor maximum vier weken. Na deze termijn krijg je een herinnering en kan je de uitleentermijn van jouw materialen met vier weken verlengen.

Als deze acht weken bijna verstreken zijn, krijg je een vriendelijk verzoek om de materialen terug te brengen naar de bib. Toch te laat? Dan ontvang je een betaalverzoek om de niet teruggebrachte boeken te vergoeden.

Wat is Regiobib Meetjesland?

De bibliotheken van Evergem, Aalter, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate werken al zeven jaar samen als Regiobib Meetjesland. COMEET ondersteunt en begeleidt deze samenwerking. Door krachten te bundelen kunnen ze taken delen en de bezoeker beter helpen.

De tijd die eerder werd besteed aan de administratie rond de boetes wordt positief ingezet. In de toekomst gaan ze voor meer klantgerichte diensten. Medewerkers kunnen zich nu meer toeleggen op het bevorderen van leesplezier, op gemeenschapsvorming en op educatie.

Samengevat: wat verandert er precies?

Lid worden van de bib blijft gratis, maar deze drempels vallen weg:

  • Je kan maximum 20 items per kaart uitlenen.
  • Materialen uit de bib leen je voortaan voormaximum vier weken. Na deze termijn krijg je een herinnering en kan je de uitleentermijn van jouw materialen met vier weken verlengen. Tenzij de materialen gereserveerd zijn voor een andere lener.
  • Je betaalt geen boete als je te laat bent. Breng je je materiaal niet terug, dan krijg je een betaalverzoek om de niet teruggebrachte boeken te vergoeden.
  • Materialen reserveren is voortaan gratis. Je kan drie materialen tegelijk reserveren.
  • Heb je nog openstaande boetes- of reservatiekosten? Die moet je vanaf nu niet meer betalen.
  • Je kan materialen reserveren en uitlenen in alle bibliotheken van de Regiobib Meetjesland: Evergem, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Lievegem, Zelzate, Aalter, Sint Laureins en Wachtebeke.
  • Het nieuwe reglement krijg je bij je eerstvolgende bibliotheekbezoek mee naar huis.

Kortom, meer leesplezier voor iedereen!

Gepubliceerd op vrijdag 1 maart 2024 0 uur