Geslaagde test met BE-Alert

Een grote brand, een oude bom of een probleem in de haven? Bij een noodsituatie willen we jou graag snel verwittigen. Daarvoor gebruiken we BE-Alert, een nationaal systeem dat je op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. BE-alert vervangt vanaf 2019 ook de Seveso-sirenes.

Resultaten test op 5 juli

Op 5 juli hielden verschillende gemeenten in België een test BE-Alert. Ook Evergem deed ook mee. Alle inwoners die zich reeds ingeschreven hadden kregen een sms, telefoon en/of e-mail.


Kanaal Aantal verstuurd Aantal correct ontvangen
SMS-bericht 1745 99,8%
Gesproken oproep (R4 en kanaalzone) 168 63% beluisterd,
37% beluisterd en bevestigd
Mail 1564 100%

 

Ook in vele andere gemeenten werd BE-Alert vandaag getest. Benieuwd naar de resultaten? Neem een kijkje op www.crisiscenter.be.

 

Wat is BE-Alert?

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee we jou kunnen verwittigen bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kan een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand. Je kan een BE-Alertbericht krijgen via sms, telefoon of e-mail.

Sirenenetwerk Seveso stopt

In de zones rond nucleaire centra en Seveso-bedrijven zijn elektronische sirenes opgesteld. Ook in Evergem staan er momenteel dergelijke sirenes die gebruikt worden bij noodgevallen. Op het einde van 2018 houdt het sirenenetwerk op te bestaan. Dit jaar is er nog een test op 4 oktober. Daarna wordt BE-alert gebruikt om je verder te waarschuwen.

Registreer je

Om een bericht te ontvangen moet je je registreren. Dit kan heel gemakkelijk op www.be-alert.be. Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in!

Gepubliceerd op donderdag 5 juli 2018 9 u.