Meer groen en minder grijs

Vanaf 1 juli kan je subsidies krijgen als je je voortuin onthardt of een geveltuin aanlegt. Nog tot 31 oktober is Vlaanderen, voor het 2e jaar op rij, in de ban van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Doe mee en help onze gemeente naar de overwinning.

Waarom doen we mee?

Het weer in Vlaanderen verandert snel. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. We hebben ook meer hitte- en waterproblemen dan vroeger. Dat komt onder andere omdat Vlaanderen sterk verhard is. Ongeveer 16% van de oppervlakte. Da’s veel! Al die stenen koelen niet af op een hete dag. En wanneer het regent, laten ze geen regen door. De riolen lopen dan overvol. En zo krijgen we sneller wateroverlast.

Tegels vervangen door groen helpt, want groene oppervlaktes werken als een spons. Ze nemen het water beter op. Ze bieden ook verkoeling.

Hoe kan jij meedoen?

Liggen er in jouw voor- of achtertuin nog tegels of andere verharding? Goed, dan kan je meedoen. Je kan die vervangen door groen. Groene tuinen zijn niet alleen aangenaam om in te leven. Ze zijn ook gezond. Door tegels uit te breken en planten in de plaats te zetten, helpen we ook vlinders, bijen en andere dieren.

Sommige mensen hebben tegels in hun tuin omdat dat gemakkelijk is. Ze hebben dan weinig werk in hun tuin. Wist je dat er planten bestaan waar je niet veel onderhoud aan hebt? Ze zijn mooi en je hoeft er meestal maar één keer per jaar mee bezig te zijn.

ZO BEGIN JE ERAAN!

Wat kan je winnen?

Geef het aantal tegels die je wegneemt door via de website van het kampioenschap. Elke maand kiest de organisatie uit de inzendingen een leuk initiatief. Die deelnemer krijgt een sponsorpakket.

Dankjewel om mee te doen!
MEER OVER DE WEDSTRIJD

Een duwtje in de rug nodig?

Zie je het helemaal zitten, zo’n groenere voortuin of oprit? Om je te helpen geven we je hiervoor een financieel duwtje in de rug. Zowel voor het ontharden van je eigen voortuin of oprit als voor het aanleggen van een geveltuin.

SUBSIDIE PARTICULIERE VOORTUIN EN OPRIT

SUBSIDIE GEVELTUIN OPENBAAR DOMEIN

Gepubliceerd op donderdag 27 juni 2024 0 uur