Stop darmkanker!

Op 1 maart start de internationale darmkankermaand. Wereldwijd worden iets meer dan 1 miljoen mensen getroffen door darmkanker. In Vlaanderen sterven helaas 1.800 mensen jaarlijks aan deze ziekte. Dat zijn er vijf per dag, bijna vijf keer zoveel als in het verkeer.

Elke Vlaming, man of vrouw, heeft een gemiddeld risico van 5 %, dus 1 op 20, om ooit met darmkanker geconfronteerd te worden. Vanaf de leeftijd van 50 jaar zie je dat de frequentie van darmkanker geleidelijk aan toeneemt. Wanneer darmkanker in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, heb je 90 % kans om te genezen. Omdat bijna alle darmkankers ontstaan uit poliepen waarin kwaadaardige cellen kunnen ontstaan heeft men er alle belang bij om die poliepen vroegtijdig op te sporen en te verwijderen. Dat is de reden waarom men preventief onderzoek of screening aangeraden wordt.

In landen waar men reeds langere tijd met screening bezig is ziet men een duidelijke afname van het sterftecijfer van darmkanker en worden er meer darmkankers in een vroegtijdig stadium opgespoord.

Bron: www.stopdramkanker.be 
 

Gepubliceerd op woensdag 27 februari 2019 0 u.