Steek verpakkingen niet in elkaar bij PMD

Wanneer je verpakkingen in de blauwe zak gooit, steek de verpakkingen dan niet in elkaar. Deze worden mechanisch gesorteerd. En dat is onmogelijk als ze in elkaar worden gestoken. Stop dus alle verpakkingen, ook bloempotjes, los van elkaar in de blauwe zak.

Sorteren is heel belangrijk. De manier waarop je sorteert ook. Wanneer je verpakkingen in de PMD-zak gooit, hou dan rekening met onderstaande tips:

Steek alle verpakkingen los van elkaar in de zak

Als je verpakkingen stapelt, worden deze niet herkend door de sorteerinstallatie. Op die manier gaan ze verloren voor recyclage. Steek verpakkingen ook niet samen in kleinere zakjes.

Verwijder de folie van de verpakkingen en stop deze los in de blauwe zak

De folie mag in de blauwe zak, maar enkel als je ze verwijdert van het plastic bakje, schaaltje of potje. Op die manier kunnen ze perfect gesorteerd en gerecycleerd worden.

Zorg ervoor dat de plastic verpakkingen helemaal leeg zijn en geen etensresten meer bevatten

(Half)volle verpakkingen (vb. yoghurtpotjes, halfvolle fles water,…) mogen niet in de blauwe zak. Deze sturen het ganse recyclageproces in de war, waardoor talloze verpakkingen geen ‘tweede leven’ krijgen.

Nog eens kort samengevat:

  • Steek alle verpakkingen los van elkaar in de zak.
  • Steek verpakkingen niet samen in kleinere zakjes. 
  • Verwijder de folie van plastic schaaltjes, potjes of vlootjes en stop deze los in de blauwe zak.
  • Zorg ervoor dat de plastic verpakkingen helemaal leeg zijn en geen etensresten meer bevatten.
  • Maak niets vast aan de buitenkant van de zak.
  • Win extra plaats door je plastic flessen, drankkartons of blikjes in de lengte plat te duwen, zo bespaar je heel wat ruimte in de blauwe zak.

MEER INFO

Gepubliceerd op dinsdag 30 juni 2020 14 u.