Speur in en rond je kot naar de Aziatisch hoornaar

In het voorjaar verlaten de hoornaarkoninginnen hun schuilplaats en maken een nieuw nest. Vaak is dat in tuinhuizen, schuren, onder afdaken en luifels. Ook soms in struiken en hagen. De Aziatische hoornaar is zeer schadelijk voor de biodiversiteit en moet bestreden worden.

Let op! De Aziatische hoornaar is zeer beschermend naar haar nest toe en kan heel gevaarlijk uithalen in groep. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als er een nest in je tuinhuis hangt, dan ga je beter niet naar binnen.

MELD EEN AZIATISCHE HOORNAAR

In 2004 kwam er via een scheeplading uit China een bevruchte koningin van de Aziatische hoornaar in de omgeving van Bordeaux terecht. Een incident met zeer grote gevolgen.

Deze wespachtige is in hoog tempo Europa aan het koloniseren. Helaas ook Vlaanderen. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de 'te verdelgen insecten' in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Als we de hoornaarsnest vroeg opsporen, dan kan die gemakkelijk verdelgd worden. Speur dus even rond je woning, op zoek naar een nest en laat het weten als je er een gevonden hebt.

De Europese hoornaar mag niet verdelgd worden, dat is een nuttig insect en is een vijand van de Aziatische. 

Meer info op de website van het Vlaams Bijeninstituut

Gepubliceerd op maandag 29 maart 2021 0 u.