Sociale huisvestingsmaatschappijen fusioneren

Vanaf 2023 mag er in een gemeente maar één maatschappij zijn die sociale woningen bouwt, verhuurt en verkoopt. Deze woonmaatschappij mag wel in meerdere gemeenten actief zijn. Gemeente Evergem slaat de handen in elkaar met Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate.

Woonmaatschappij Meetjesland zal 2.715 sociale huurwoningen beheren, 462 woningen liggen in Evergem.

Centraal aanspreekpunt

Als de minister akkoord gaat wordt Woonmaatschappij Meetjesland zo het centrale aanspreekpunt voor huurders en kopers. Dankzij de gebundelde expertise van de sociale woonmaatschappijen en het sociaal verhuurkantoor kan de woonmaatschappij niet alleen zorgen voor een sterkere toename van het sociale woonaanbod, maar ook voor een nog betere dienstverlening.

Schaalvoordelen

Deze samenwerking biedt vele voordelen zoals schaalvoordelen, delen van kennis en expertise, transparantie,… maar ook de huurder zal er wel bij varen: slechts één keer inschrijven voor het volledige werkingsgebied, één aanspreekpunt bij vragen of problemen,… De huurders binnen het werkingsgebied hoeven zich ook geen zorgen te maken: ze kunnen blijven wonen waar ze wonen.

Veel uitdagingen

De uitdagingen rond sociaal wonen zijn enorm. Om de lange wachttijden terug te dringen moeten we blijven investeren in de bouw en nieuwbouw van woningen in Oostveld en de Biezenkouter, hierbij houden we rekening met de nieuwe woningnoden. Ook de leefbaarheid van de bewoners moet omhoog en we moeten zoeken naar nieuwe en innovatieve woonvormen.

Daarnaast willen we renoveren en de bestaande woningen energieneutraal maken tegen 2030. We hebben aandacht voor het openbaar groen in de projecten en de link met open ruimte. Ten voordele van de open ruimte wordt het sociaal woonuitbreidingsgebied in de Kleine Moerstraat niet ontwikkeld. Met Woonmaatschappij Meetjesland kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden. Als gemeente kunnen we nog steeds onze eigen accenten leggen.

Gepubliceerd op donderdag 28 oktober 2021 10.16 u.