Riemse Heide favoriet

De winnaar is bekend. Maar liefst 77% van de stemmers koos voor Riemse Heide als nieuwe naam voor het koppelingsgebied Rieme-Noord. 23% had een voorkeur voor Callemansputtepark. De nieuwe naam gaat nu naar de gemeenteraad voor een definitieve beslissing.

Stemmen

In augustus kon je via het participatieplatform wijmakenevergem.be stemmen op jouw favoriete naam voor het koppelingsgebied Rieme-Noord: het Callemansputtepark en Riemse Heide. Jullie kozen met volle overtuiging voor Riemse Heide, een voorstel van Raf Dufort. Deze naam verwijst naar het oorspronkelijk natuurlandschap.

Riemse Heide

Na de laatste ijstijd, zo'n 10.000 jaar geleden, was er veel zand in het noorden van Gent. Door de wind ontstonden zandruggen tot wel 4 meter hoog. De Romeinen legden op zo'n zandrug de Antwerpse Heirweg aan. Die liep van Eeklo helemaal tot Stekene. Er werden heel wat bossen gekapt. Ook in het huidige Ertvelde en Kluizen. De kale vlakte werd heide. Er kwamen dorpen langs de weg. In de 13e eeuw, toen er voor het eerst sprake was van het gehucht 'Riemen', was de Riemse heide nog verlaten. Nog tot de 18e eeuw woonden er wolven en vossen.

Definitieve beslissing

Het moment van de waarheid komt heel dichtbij. In de laatste fase beslist de gemeenteraad over de voorlopige naam. Eind dit jaar brengen we de buurtbewoners op de hoogte van de voorgestelde naam.

Gepubliceerd op vrijdag 2 september 2022 0 uur