Naar inhoud

Zie ook

Julia Hooft - Verplicht tewerkgesteld in Duitsland (levensverhaal)

Cover Julia Hooft

Julia Hooft heeft de laatste jaren van haar leven doorgebracht in Woonzorgcentrum Ter Caele (Hoeksken 29). Het was haar grootste wens dat haar verhaal van tijdens de Tweede Wereldoorlog zou worden gepubliceerd. Julia heeft haar verhaal nog kunnen vertellen maar helaas is ze overleden net voor de publicatie. 

Julia Hooft is geboren in januari 1920 in Aalter. Zij woonde de laatste jaren in Woonzorgcentrum Ter Caele in Evergem. Tijdens WOII werd zij verplicht tewerkgesteld in Duitsland, van 1942 tot het einde van de oorlog in 1945.

Christine De Smaele, een van de medewerkers van het animatieteam van WZC Ter Caele vertelt hoe het verhaal van Julia uiteindelijk gepubliceerd is geraakt: “Het was Julias grootste wens dat iemand haar verhaal van tijdens de oorlog zou uitschrijven en publiceren. En wat is er mooier dan iemands wens in vervulling te kunnen laten gaan?” “Vanuit vroegere projecten over dialect en poëzie was ik reeds in contact gekomen met Erik Wille. Erik Wille is net als Julia afkomstig is uit Aalter en hij maakt deel uit van de heemkring Aalter-Knesselare. Hij was dus de ideale persoon om ons te helpen.”

Aangrijpend verhaal vol details

Erik Wille heeft mee zijn schouders onder het project gezet. Erik ging Julia een aantal keer interviewen in het woonzorgcentrum. Hij was verbaasd dat Julia, ondanks haar 96 jaar, zo’n scherpe herinneringen had aan de vroege jaren 1940 van de vorige eeuw. Met een stevig geheugen en een grote vertelkracht, kon zij de gebeurtenissen van toen beschrijven. Zij heeft uren verteld en haar verhaal gekruid met precieze data, plaatsnamen en personen. Het werd een pakkende getuigenis. Om het verhaal te illustreren werd er op zoek gegaan naar passend beeldmateriaal en foto’s. Het geheel is dan in boekvorm gegoten. 

Julia overleed op 3 augustus

Tijdens de opmaak van dit boekje, overleed Julia echter op 3 augustus 2016. Zij heeft de publicatie ervan op 15 september jammer genoeg net niet meer kunnen meemaken. Het was Julias wens om haar verhaal zo wijd mogelijk te verspreiden. Wie interesse heeft om het levensverhaal van Julia te lezen, kan contact opnemen met de dienst animatie van WoonzorgcentrumTer Caele (09 253 85 39) voor een gratis exemplaar. Er zijn maar een beperkt aantal exemplaren beschikbaar, maar je kan het boekje hier ook digitaal lezen.