Naar inhoud

Zie ook

Wandeling / lezing De Kommandantur in Ertvelde (aanbod Meetjesland)

Kommandantur in Ertvelde (lezing)

Was het front tijdens Eerste Wereldoorlog de hel, dan was het Etappengebiet het vagevuur. Dit gebied was opgedeeld in 13 Kommandanturen, één ervan in Ertvelde. De Kommandantur van Ertvelde omvatte 14 gemeenten en liep tot aan de Nederlandse grens.

Terwijl de Duitsers zaakjes deden leefden de inwoners in ellendige omstandigheden. De bezettingsmacht  overstelpte de bevolking met “Verordnungen”, waardoor het dagelijks leven tot in de kleinste details werd geregeld, soms absurd, maar veel vaker tragisch. De gevangenis in Ertvelde was steeds ‘volzet’, aangezien men voor het kleinste vergrijp gestraft werd. Ooggetuigenverslagen vertellen over de levensomstandigheden in de gevangenis, over een vader van 6 kinderen die doodgeslagen werd, over een vrouw die naar Nederland vluchtte maar haar kinderen achterliet…

Ook de Hollandstellung , waarvan de bunkers nog in het landschap te zien zijn, wordt besproken. En dan is er nog de fameuze 'Doodendraad' die aan de Kommandantur grensde en waar honderden mensen het leven lieten.

Worden nog behandeld: reispassen, Duitse tijd, noodgeld, smokkelen, spionage, opeisingen, duiven, vliegvelden… De lezing wordt geïllustreerd met 60 à 70 originele afbeeldingen, zowel unieke en nooit eerder vertoonde foto’s van Duitse militairen, als authentieke Duitse documenten.

Deze lezing kan ook geboekt worden als wandeling.

De brochure is gratis te verkrijgen in het toeristisch infopunt in de hoofdbibliotheek (Bibliotheekstraat 12)

Bekijk de info op de website van het Meetjesland

Info

Oorlog en erfgoed

Bibliotheek Evergem
Bibliotheekstraat 12, 9940 Evergem

Tel:  09 216 89 30
E-mail
maandag tot vrijdag van 8.45 tot 11.45 uur, op dinsdag ook van 14 tot 19.30 uur en op woensdag ook van 14 tot 16.30 uur
 
Gemeenteplan