Naar inhoud

Zie ook

Over het kasteeldomein

Kasteeldomein Wippelgem

In Kramershoek in Wippelgem bevindt zich tegenover de parochiekerk (in de volksmond 'De Boskapel') het grootste kasteelpark van Evergem: het 'Goed ten Hulle', met het 'Kasteel van Crombrugghe' (sedert 1909 eigendom van de familie de Crombrugghe de Looringhe). Nu wordt het 'Domein ten Bosch' of het 'Kasteel van Wippelgem' genoemd. Rond 1892 werd het kasteel - oudste vermelding in 1375 - volledig heropgebouwd.

Het gemeentebestuur heeft in 2008 het kasteeldomein van Wippelgem gekocht. De gemeente heeft deze onverwachte mogelijkheid tot aankoop met beide handen gegrepen. Hiermee garandeert het bestuur het voortbestaan van dit bijzondere stuk Evergems erfgoed: versnippering wordt tegen gegaan en de komende generaties kunnen een uniek parkdomein uitbouwen aan de rand van het stedelijk gebied.

27 hectare

Het kasteeldomein omvat 27 hectare, waarvan nog 15 hectare door landbouw in gebruik is. De gemeente kocht het totale domein voor 2,4 miljoen euro. Sinds 1 mei 2009 is het park toegankelijk voor het publiek. Je kan er fietsen, joggen, wandelen of een kijkje nemen in de duiventoren en rondwandelen in de oude moestuin. Sinds 1 januari 2010 worden alle Evergemse huwelijken voltrokken in het kasteel.

Kasteel

De gelijkvloerse verdieping van het kasteel is opgefrist. Die wordt voorbehouden voor huwelijken, jubilea en recepties. Die vinden dan niet langer in het gemeentehuis plaats. De eerste verdieping blijft nog voorzien voor bewoning.

Voor het bijgebouw links, de 'hovenierswoning', wordt er door de gemeente een concessionaris aangesteld om er een taverne uit te baten. Ideaal voor het ontvangen van wandelaars of fietsers die het park bezoeken, voor recepties na huwelijken … Het bijgebouw rechts, het 'koetshuis', wordt door de gemeente verhuurd voor vergaderingen, tentoonstellingen, als ontmoetingsruimte, voor seminaries door bedrijven en derden of voor opleidingen.

Meer informatie over verhuur van de infrastructuur.

Erfgoedbank Meetjesland

Een schat aan informatie over het kasteel vind je ook in de Erfgoedbank Meetjesland. De collectie over het Kasteel van Wippelgem is de eerste die in de databank is opgenomen! 

Info

Toerisme

Bibliotheek Evergem
Bibliotheekstraat 12, 9940 Evergem

Tel:  09 216 89 30
E-mail
Gemeenteplan