Prikincident in Vaccinatiecentrum Hoge Wal

Zaterdag 8 januari gebeurde een prikincident in het vaccinatiecentrum. Een vaccinator heeft een gebruikte spuit (met een ander label) in de box met vaccins gestopt. Een collega zette die reeds gebruikte kindernaald in de arm van een ander kind en merkte toen pas op dat het om een leeg vaccin ging.

Onze eerste bezorgdheid gaat uit naar het kind en de ouders en we bieden hen dan ook maximaal onze ondersteuning. De betrokken vaccinatoren zijn onmiddellijk op non-actief gezet.

De verantwoordelijke arts en de co├Ârdinatoren van het centrum hebben dezelfde dag de ouders ingelicht. Een gebruikte naald hergebruiken kan medische gevolgen hebben. Daarom werd uit voorzorg een bloedstaal afgenomen om zo de medische toestand goed te kunnen opvolgen.
Het gaat om een eenmalige individuele actie, die we ten zeerste betreuren. Alle medewerkers zijn dan ook zwaar aangeslagen.

Vaccinatiecentrum Hoge Wal is zeer goed georganiseerd. Sinds februari staan bijna dagelijks vrijwilligers en professionele medewerkers paraat om het centrum in goede banen te leiden. Er werden al meer dan 128.000 vaccins geplaatst, bij inwoners van de vier betrokken gemeenten: Assenede, Evergem, Kaprijke en Zelzate.

De vaccinatie gebeurt door professionele medisch geschoolde medewerkers. Die kregen zaterdag voor de start nogmaals de richtlijnen en procedures. Deze procedures hangen bovendien ook uit in alle vaccinatieruimtes. Volgens die procedure worden alle vaccins eerst gecontroleerd en dan geplaatst. De gebruikte spuit moet onmiddellijk in de afvalcontainer. Beide procedures zijn in dit geval niet gevolgd. Dat een vaccinator een gebruikte spuit bij nieuwe spuiten legde, was een misplaatste grap waar we als vaccinatiecentrum zwaar aan tillen.

Het is bijzonder pijnlijk voor alle betrokkenen dat dit is gebeurd. De vaccinatoren beseffen uiteraard zelf ook dat ze een zware fout gemaakt hebben en zijn ook erg onder de indruk.

Als organisatie hebben we conform de geldende procedure alle bevoegde instanties op de hoogte gebracht.

Gepubliceerd op maandag 10 januari 2022 18.50 u.