Pastorijtuin Kluizen krijgt nieuwe invulling

Dorp Dynamiek is een LEADER project, met verschillende insteken. De Landelijke Gilden en partners dienden het project ‘Samen dorpen toekomst geven’ in. Projectmedewerkers streken neer in Kluizen en brachten inwoners samen. De oude pastorijtuin krijgt mede dankzij hen een nieuwe invulling.

Het project startte op in april 2019, de werkgroep werkte een dorpentypologie uit, daarbij werd Kluizen gekozen. In februari 2020 werden de eerste contacten gelegd in Kluizen. Uit verschillende dorpsvergaderingen bleek dat inwoners van Kluizen duidelijk nood hadden aan een ontmoetingsplaats. Een plek waar ze elkaar af en toe eens kunnen zien en een praatje slaan. Gemeente Evergem steunt dit initiatief en helpt mee bij de uitbouw van de ontmoetingsplaats in de oude pastorijtuin in Pastoorshoek.

De Groendienst maakte een plan op, in samenspraak met de bewonersgroep. Door de Covid-maatregelen moeten we wat meer afstand houden, maar dat houdt de groep niet tegen om al enkele kleine ingrepen te doen. Ze doen wat ze kunnen, binnen de maatregelen. De rest volgt dan later.

Wat is het plan?

De pastorijtuin blijft een open plek, met ruimte voor verschillende aspecten:

 • een park voor jong en oud
 • genieten van wat het park te bieden heeft
 • herinneringen ophalen
 • je verhaal kwijt kunnen
 • troost zoeken

Het park wordt in eerste instantie een ontmoetingsplek. Het wordt niet vol gezet met hindernissen, het open karakter tussen de prachtige bomen moet ten volle tot zijn recht komen. In de toekomst kunnen er dorpsactiviteiten plaatsvinden.

Eerste realisatie: troostplek

De gemeente plaatste twee banken in de buurt van het grotje. Daar plaatsten de dames van FERM een troostbord bij. Ze plantten er heel veel bloembollen rond en de kinderen van de lagere school gaan er nog extra bloembollen bij planten. Deze troostplek is alvast de eerste realisatie.

Plannen voor de toekomst

 • Blotevoetenpad
  Van zodra het toegelaten is, wordt er een blotevoetenpad aangelegd voor de kinderen. Er komt ook een wandelpad.
 • Ode aan het Zandeken
  De verdwenen wijk Zandeken moest voor de inwoners ook een plaats krijgen in het nieuwe park. Dat wordt een herinneringsmonument met poëtische teksten van ter plaatse. Het wordt een monument in de vorm van een zandloper, dat is in volle ontwikkeling en wordt lokaal geassembleerd door Frank De Sy en zijn familie.
 • Keuvelplaats
  Met paletten en boomstammen creëert de groep een keuvelplaats voor jongeren.

Zoals het past bij een dynamische groep, borrelen er nog meer ideeën. Maar het is goed om kleinschalig te beginnen en op die manier, samen met de dorpsgenoten, een plaats te creëren waar het leuk is om te vertoeven.

Dit project werd door Landelijke Gilden gerealiseerd in het kader van het Leader Meetjesland-project “Samen dorpen toekomst geven”, in samenwerking met het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Leader, Provincie Oost-Vlaanderen Landelijke Gilden, Innovatiesteunpunt voor landbouw en platteland, Plattelandscentrum Meetjesland en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender.

Participatie

Het gemeentebestuur hecht veel belang aan participatie. Projecten die ontstaan vanuit bewonersgroepen en buurtcomités, staan sterker doordat ze gedragen worden door die groepen. Het is iets van hen, voor hen en door hen. Dat maakt het ook krachtig en duurzaam.

Tijdens de Dorpsdag in Kluizen kwamen de verlangens voor een invulling van de tuin ook al aan bod. Dat de tuin nu invulling krijgt dankzij Dorp Dynamiek is dan ook een mooie verderzetting.

Participatieambtenaar Turid Sintobin volgt de groep mee op en is de schakel tussen Dorp Dynamiek en de gemeentediensten die voor bepaalde projecten ingeschakeld worden.

Gepubliceerd op vrijdag 20 november 2020 9.30 u.