Opmerkelijk veel meer meldingen van cybercriminaliteit

Politiezone Assenede-Evergem ontving in 2020 opvallend meer meldingen over cybercriminaliteit. Zo staat te lezen in het jaarverslag. In 2020 werden er 297 processen verbaal opgesteld over cybercriminaliteit, dat is 48,5% meer dan in 2019.

Cybercriminaliteit is online criminaliteit via e-mail, sms of sociale media. Criminelen proberen zo bijvoorbeeld de toegangscodes van je bankrekening te stelen, zetten je aan om producten te kopen die niet bestaan, proberen je aan te zetten om geld over te schrijven naar een rekening of blokkeren je computer en laten je betalen om die opnieuw te activeren.

De criminelen gaan als volgt te werk:

  • Ze doen zich voor als je zoon of dochter die dringend geld nodig heeft. Die stuurt dan een bericht met een nieuw nummer omdat zijn of haar gsm zogezegd stuk is.
  • Ze sturen sms-berichten met de melding dat je recht hebt op een premie van de overheid. Ze vragen je om op een link te klikken om je gegevens in te vullen.
  • Ze laten je via mail of een bericht weten dat jouw pakje door de douane werd tegengehouden en vragen om de douanekosten te betalen.
  • Ze vragen om je identiteit te verifiëren op websites zoals ‘Tweedehands’, door 10 cent te betalen via aan link.
  • Ze bellen je op als medewerker van je bank en vragen om bepaalde handelingen te doen met je bankkaart en kaartlezer en om je codes door te geven.

Cybercriminelen gebruiken heel veel technieken om computers aan te vallen. Daarom is het noodzakelijk om zelf veiligheidsmaatregelen te nemen en je computer, tablet of smartphone zo goed mogelijk te beschermen. Op besafe.be vind je concrete tips om toe te passen.

Deze algemene regel blijft gelden: Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook!

Gepubliceerd op woensdag 22 september 2021 0 u.