Oorlog

Wereldoorlog I

In 2014 was het 100 jaar geleden dat Wereldoorlog I uitbrak. Hoewel de Westhoek het grote strijdtoneel was van deze aanslepende loopgravenoorlog, werden ook onze gebieden niet gespaard.

De voormalige gemeenten Evergem, Sleidinge en Ertvelde maakten deel uit van een 'Etappengebiet'. Dergelijk gebied was een plek waar troepen kwamen uitrusten, gewonden werden verzorgd en bevoorrading werd opgehaald. Etappengebieten werden onderverdeeld in Kommandanturen. Ertvelde was de hoofdplaats van zo'n Kommandantur. Omdat ook het neutrale Nederland dichtbij lag, was er in deze grensregio extra controle. Daarom werd het openbare leven streng gereglementeerd door de bezetter.

Was het front tijdens de Eerste Wereldoorlog de hel, dan was het 'Etappengebiet' het vagevuur.

Hierover is er een wandelroute. Je kan ze alleen wandelen of met een gids (betalend). De brochure vind je in het toeristisch infopunt in Bibliotheek Evergem.

Boek een rondleiding met gids

Wereldoorlog II

In de tweede wereldoorlog werd Rieme zwaar getroffen door bombardementen, omdat de nabijgelegen olieraffinaderij een belangrijk doelwit was. Jaarlijks worden de burgerlijke oorlogsslachtoffers in Rieme herdacht in het laatste weekend van juli. 

Op het programma staat een bloemlegging aan het monument aan de kerk en een toespraak en bloemlegging aan het grote monument in de Kanaalstraat.

Wapenstilstand

Op 11 november herdenken we Wapenstilstand. Die viering vindt plaats de 3 grote dorpskernen en in de kleinere dorpskernen op de laatste schooldag voor 11 november.

In 2018 is er een speciale herdenking in Wippelgem, naar aanleiding van 100 jaar einde van de eerste wereldoorlog. Bekijk het programma