Omgevingsanalyse

De administratie van Evergem werkte een algemene omgevingsanalyse uit. Deze omgevingsanalyse is voorbereid voor alle Evergemse politieke partijen met de vraag hiermee rekening te houden als insteek voor de oriëntatie van het toekomstig beleid en meerjarenplan 2026-2031.

Interne en externe analyse

Deze omgevingsanalyse maakt op verschillende domeinen een aantal waarnemingen. Ze bestaat uit een externe en een interne analyse.

Externe analyse

Hier bekijken we de tendensen, uitdagingen, opportuniteiten en bedreigingen die op ons afkomen en waar we de komende jaren rekening mee moeten houden.

De vorige omgevingsanalyse gebruikte de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG’s) als kapstok. In de huidige analyse verfijnen we deze werkwijze verder. Zo worden vanaf nu de SDG’s aangevuld met eigen aanwijzingen vanuit onze verschillende diensten. Deze worden onderverdeeld in volgende categorieën:

  • samenstelling van de bevolking
  • een gemeente waar het aangenaam wonen is voor iedereen
  • een bedrijvige gemeente via ondernemerschap en werkgelegenheid
  • een gemeente met aandacht voor gezondheid, levenskwaliteit, ontwikkeling en welzijn van jong en oud
  • een levendige gemeente met een gevarieerd en toegankelijk aanbod, ondersteund door gemeentelijke diensten

De SDG’s bieden een unieke kijk op de omstandigheden van het lokale beleid. Daarom is ervoor gekozen om het SDG-rapport van provincies.incijfers.be volledig op te nemen als bijlage bij de externe omgevingsanalyse. Hoewel het vaak om dezelfde cijfers gaat, maakt de SDG-benadering het mogelijk om de gegevens vanuit een andere invalshoek te bekijken.

In het verleden werd de omgevingsanalyse elk jaar bijgewerkt en voorgesteld aan de raad. Met de invoering van de Beheers- en Beleidscyclus 3.0. vervalt deze verplichting. De dienst Beleidsondersteuning besliste daarom om hier op een andere, meer moderne, manier mee om te gaan.

Voor deze omgevingsanalyse zijn indicatoren vastgesteld in overleg met de verschillende diensten. Deze indicatoren vormen de basis voor een toekomstgerichte aanpak van beleidsmonitoring, -rapportering en -evaluatie. Ons doel is om deze indicatoren digitaal te volgen door ze te koppelen aan onze softwareplatformen en aan databanken van andere overheidsinstellingen. Zo willen we via een digitaal dashboard altijd een actueel overzicht van de beleidsindicatoren beschikbaar hebben.

Interne analyse

Bij deze analyse kijken we naar het gemeentebestuur als organisatie. Wat zijn onze sterktes en waar kunnen we nog in groeien. De interne analyse wordt voornamelijk opgebouwd op basis van de 'Leidraad organisatiebeheersing' en wordt niet publiekelijk gepubliceerd.