Ik ga op reis en neem (verplicht) mee: een coronacertificaat!

Vanaf 1 juli kan je vlotter reizen binnen de Europese Unie dankzij het persoonlijke COVID-certificaat. Dit certificaat (met QR-code) kan je eenvoudig downloaden of je kan vragen om het per post op te sturen. Alle info via de Helpdesk Coronacertificaten, T 078 78 78 50

Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?

Er zijn drie types certificaten die u toelaten om binnen de EU te reizen

  • een vaccinatiecertificaat als je tegen COVID-19 bent ingeënt (één of twee prikken)
  • een testcertificaat als u beschikt over een negatieve PCR-test (geen sneltest of zelftest)
  • een herstelcertificaat als u bent hersteld van COVID-19 na een positieve COVID-test

De geldigheid van elk van de drie certificaten is afhankelijk van het type certificaat én de specifieke regels van het EU-land waar u naartoe reist.

Hoe krijg ik mijn certificaat?

Niet overal dezelfde regels

Je doet er goed aan om de regels van het land van bestemming na te kijken voor je vertrekt. Per land kunnen de regels afwijken. De meeste EU-landen aanvaarden alleen een certificaat van volledige vaccinatie, sommige landen zelfs vanaf een bepaalde wachtperiode, omdat dan pas de
bescherming optimaal is. Het certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Bij lokale uitbraken of varianten die opduiken kunnen landen ook steeds nog extra regels opleggen. Volg het reisadvies op diplomatie.belgium.be of Re-open EU.

Ga ook na welke regels je moet volgen als je terug naar huis komt.

Vraag tijdig je test aan

Omdat veel mensen binnenkort op vakantie vertrekken, kunnen de wachttijden voor testen oplopen. Het Zorgmeldpunt Hoge Wal is gesloten. Vanaf 1 juli gebeuren alle testen van het Meetjesland in de Huisartsenwachtpost Meetjesland (Ringlaan 15, Eeklo). 

Certificaat is gratis, PCR-test niet (volledig)

Het COVID-certificaat is gratis. Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Die kost gemiddeld 46,81 euro. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.

Zo vraag je een PCR-test aan

  • Vraag eerst een code aan via mijngezondheid.be.
    • een code voor een gratis test is 10 dagen geldig
    • een code voor een betalende test is 30 dagen geldig
  • Maak daarna een afspraak bij je huisarts of bij Huisartsenwachtpost Meetjesland (Ringlaan 15, Eeklo). Dat doe je via huisartsenwachtpostmeetjesland.be. Vermeld bij je afspraak ook je code. Je kan tijdens de openingsuren ook telefonisch een afspraak maken: T 09 310 01 00.

Antwoord op al je vragen

LAATJEVACCINEREN.BE > COVID-certificaat

MEETJESLANDGAATOPREIS.BE

Bij downloads vind je een overzicht met veelgestelde vragen, telefoonnummers en linken.

Gepubliceerd op woensdag 16 juni 2021 14 u.