Evergem wint tweede prijs SDG-pilootgemeenten

Evergem was een van de twintig pilootgemeenten die in Vlaanderen de duurzame ontwikkelingsdoelen uitdragen. De duurzame ontwikkelingsdoelen, kortweg SDGs, zijn 17 doelstellingen die we willen behalen om de wereld leefbaarder te maken voor iedereen. We zijn de tweede beste van de klas, na Harelbeke.

Samen met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) zochten de pilootgemeenten hoe ze de SDGs kunnen integreren in het gemeentelijk beleid. Na Harelbeke is Evergem de tweede beste van de klas. Op 24 oktober, tijdens het slotevenement, mocht een delegatie de prijs in ontvangst nemen.

Evergem nam verschillende initiatieven om de SDGs beter bekend te maken en te integreren:

Aftrap meerjarenplan

  • Alle personeelsleden leerden tijdens een interactieve show de SDGs kennen en vernamen van het bestuur wat zij ermee van plan zijn de komende zes jaar. Via de interne nieuwsbrief en het Intranet blijven de personeelsleden op de hoogte.

Schooltraject

  • 8 klassen van het 4e leerjaar namen deel aan dit project. Ze leerden over de SDGs en daagden andere klassen uit om ook actie te ondernemen.

Lokale helden

  • Evergem zette 9 lokale helden in de kijker. Verenigingen, zelfstandigen en particulieren die het verschil maken en een voorbeeld stellen.

Omgevingsanalyse

  • De omgevingsanalyse schetst de situatie in Evergem op alle 17 thema’s van de duurzame ontwikkelingsdoelen. De gemeente houdt hier zoveel mogelijk rekening mee bij de opmaak van haar beleidsplan.

evergem.be/sdg

Gepubliceerd op woensdag 23 oktober 2019 11.43 u.