Hoe zit het nu met de legionellabesmetting?

Vier maanden geleden was er een legionella-uitbraak in de Gentse Kanaalzone. 32 mensen werden besmet. Sindsdien zijn er geen extra besmettingen meer bijgekomen. Het strafrechtelijk onderzoek naar de bron loopt nog steeds. Het bestuur hoopt op een snelle en correcte vooruitgang.

Het parket van Gent is belast met het strafrechtelijk onderzoek. Stad Gent en gemeente Evergem stelden zich burgerlijke partij.

Brief

Het bestuur stuurt een brief naar de hogere overheid om erop aan te dringen te onderzoeken welke maatregelen er kunnen genomen worden om een dergelijke situatie in de toekomst te vermijden. Het college stelt in de brief ook de vraag waarom de controles in Nederland en Duitsland strenger zijn en welke initiatieven er genomen worden om deze controles te vergelijken met die in ons land.

Wat was er precies aan de hand?

Legionella is een longontsteking die veroorzaakt wordt door de legionellabacterie. Deze bacteriën bevinden zich in de bodem en in water, meestal in kleine aantallen, die geen gevaar vormen. Dit gebeurt vooral in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden. Besmetting ontstaat door inademing van zeer kleine, besmette waterdruppeltjes die verneveld worden.

Bij de legionella-uitbraak in de Gentse Kanaalzone werden er 32 mensen besmet. Twee patiënten zijn helaas overleden.

De bron is met grote waarschijnlijkheid gevonden. De informatie is gebaseerd op de expertise en het onderzoek van de artsen en milieudeskundigen van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid.

 

Gepubliceerd op vrijdag 27 september 2019 9.49 u.