Minder dode vogels dankzij vogelkrullen

Vogelkrullen zorgen er voortaan voor dat vogels de luchtlijn ter hoogte van de R4 beter zullen zien. Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, plaatst deze krullen na een studie van Natuurpunt waaruit bleek dat vogels vaak tegen deze luchtlijn aanvlogen.

De Gentse Kanaalzone trekt heel wat watervogels aan. Uit tellingen van Natuurpunt bleek dat veel vogels tegen deze luchtlijn aanvliegen en de klap niet overleven. De luchtlijn staat loodrecht op de vliegbewegingen van voornamelijk meeuwen die zich verplaatsen tussen het waterspaarbekken van Kluizen (ten westen van de lijn) waar ze slapen en het kanaal Gent-Terneuzen en de havendokken (ten oosten van de lijn) waar ze overdag voedsel vinden.

De luchtlijn stond al een tijdje op de planning van Elia. Om de werken veilig te laten verlopen, moet de luchtlijnen 'gesneden' worden. Tijdens de werkzaamheden mag er geen elektriciteit door de draden stromen. De elektriciteit wordt in die periode omgeleid naar andere elektriciteitsverbindingen. Dat klinkt eenvoudig maar vraagt heel wat voorbereidingen.

Gepubliceerd op maandag 1 maart 2021 0 u.