Mijn kameraad Che Guevara

Maar liefst 12 jaar duurde de research van Jeroen Janssen en journaliste Hilde Baele over Mzee Jérôme Sebasoni die als jonge Inyenzi-rebel de gids van Che Guevara werd. Jeroen Janssen is onze collega, hij werkt in Bibliotheek Evergem. Talent van eigen bodem zetten we graag eens in de kijker.

Hun onderzoek leidde van Kayibanda en Mobutu tot Aleida Guevara en van Bujumbura en Kigali tot La Havana en Varsenaere. Ze goten hun heldensafari in een boeiend, avontuurlijk en humoristisch verhaal vol bizarre wendingen. Nooit eerder hoorden ze een Rwandees Spaans spreken. En wat deed Che Guevara eigenlijk in Congo?

Uitgeverij Oogachtend, 2020

BEKIJK EEN TRAILER

Mijn kameraad Che Guevara is een bewonderenswaardig staaltje van graphic journalism, waarvoor de auteurs in Afrika en Cuba rondzwierven, op zoek naar de waarheid achter een sterk verhaal. Ooggetuigen worden opgespoord en bronnen gedubbelcheckt. De auteurs weven zo een beklijvend historisch verhaal ineen, dat onze grote bewondering oproept omwille van de ernst en de diepgang, maar ook omwille van de relativerende opmerkingen en bedenkingen. Dit soort van graphic journalism zien we heel graag meer verschijnen.
Stripgids

Jeroen Janssen is onder andere winnaar van de Bronzen Adhemar

MEER OVER JEROEN

Gepubliceerd op woensdag 9 september 2020 8 u.