Zoek de Aziatische hoornaar

In het voorjaar verlaten de hoornaarkoninginnen hun schuilplaats en maken ze een nieuw nest. Vaak is dat in tuinhuizen, schuren, onder afdaken en luifels. De Aziatische hoornaar is heel schadelijk voor de biodiversiteit, landbouw en bijen. Speur dus naar nesten en meld ze.

MELD EEN AZIATISCHE HOORNAAR

Hoe ziet zo'n nest eruit?

In het voorjaar maakt de Aziatische hoornaar een nieuw nest, in een eerste fase is dit klein. Je vindt ze altijd op een beschutte plaats zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels, struiken en hagen. In dit stadium kan een professionele verdelger het nest nog eenvoudig verdelgen.

Let op! De Aziatische hoornaar is zeer beschermend naar haar nest toe en kan gevaarlijk uithalen in groep. Hou dus altijd ruim afstand van het nest.

Wat met de Europese hoornaar?

De Europese hoornaar mag niet verdelgd worden, dat is een nuttig en zachtaardig insect. De poten van de Aziatische variant zijn half zwart, half geel van kleur. Dit is niet het geval bij de Europese hoornaar. Deze is groter, roodbruin van kleur en heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. Op de foto zie je een duidelijk verschil.

Meer info op de website van het Vlaams Bijeninstituut

Meld een nest bij de brandweer

Als je in de omgeving een Aziatische hoornaar of een nest spot, neem dan een foto. Stuur daarna de foto door op de website www.waarnemingen.be. Eens je dit gedaan hebt, zal de brandweer samen met experts ter plaatse komen om het nest correct te neutraliseren. Probeer nooit zelf het nest te verdelgen. En bel ook het noodnummer 112 niet om een melding te doen van Aziatische hoornaars.
Gepubliceerd op maandag 6 maart 2023 14.11 uur