Let op voor valse tickets bij evenementen

Stel je voor: je wil naar een concert, een hip festival of een spannend sportevenement. Maar je hebt nog geen tickets. De verleiding is groot om op een zoekertjessite tickets te kopen. Soms kan je ze ook vinden op sociale media. Volgens FOD Economie zijn er heel wat valse tickets in omloop.

Als je zo’n tickets koopt, krijg je ze waarschijnlijk nooit of mag je er niet mee naar binnen.

De oplichters gebruiken vaak websites waar tweedehands spullen worden verkocht, of ze plaatsen nepadvertenties op sociale media. Ze kunnen zelfs rechtstreeks contact met jou opnemen als je online zegt dat je op zoek bent naar tickets. Ze sturen dan berichtjes en laten valse bewijsstukken zien, zoals foto’s van tickets of een kopie van hun identiteitskaart. Daarna vragen ze je om geld over te maken. Maar zodra je betaalt, verdwijnen ze en hoor je nooit meer iets van ze.

Gouden tip

Koop altijd tickets via de officiële website van het evenement. Ga naar de website van het festival, de concertzaal, de artiest of het pretpark. Klik niet zomaar op de eerste website die je tegenkomt in je zoekresultaten. En vermijd sociale media en zoekertjessites.

Als het evenement al uitverkocht is, kijk dan of de officiële organisator een eigen doorverkoopplatform heeft. Daar kun je veilig tickets kopen voor een eerlijke prijs.

Wat als je toch een vals ticket kocht?

  • Heb je met een kredietkaart betaald? Probeer dan de transactie te betwisten via mijnkaart.be.
  • Vertel je bank over de frauduleuze rekening waar je geld naartoe hebt gestuurd.
  • Meld de oplichting aan het platform waar je de advertentie hebt gezien.
  • Stap naar politie en meld het. Dat kan via het online contactformulier of via T 09 257 00 10.
  • Gebruik ConsumerConnect om fraude te melden aan de FOD Economie. Zo help je anderen te beschermen.

Hulp nodig?

Wil je graag leren hoe je valse sites kan onderscheiden van echte en veilige platformen? Kom eens langs in een Digipunt. Onze digihelpers helpen je graag verder.

Gepubliceerd op woensdag 26 juni 2024 16 uur