Legionellabesmetting in Gentse Kanaalzone - update 17 mei, 10.10 uur

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft ons om 10.10 uur bevestigd dat er een 19e patiënt is opgenomen met een legionellabesmetting. De eerste ziekteklachten begonnen op 13 mei. Dit voorval bevestigt de verwachting van het agentschap dat er nog patiënten zullen bijkomen in deze uitbraak.

Sinds de uitbraak, zijn 19 besmet met de bacterie. Uit respect voor de privacy van de patiënten, kunnen we geen verdere details geven.

Veel gestelde vragen over Legionella

Legionella kort uitgelegd in beeld (met dank aan de collega's van Stad Gent)

  • Woonzorgcentra, scholen, kinderdagverbijven en apothekers ontvingen een nieuwsbrief van Agentschap Zorg en Gezondheid (zie downloads)
  • Medische vragen: contacteer je huisarts
  • Algemene vragen: Gent Info T 09 210 10 10

Brononderzoek

Agentschap Zorg en Gezondheid liet waterstalen onderzoeken in en rond de installaties voor koelwater van meerdere bedrijven in de Gentse Kanaalzone. Nadien werden de installaties in de bedrijven preventief gedesinfecteerd.

Omdat de bacterie eerst moet kunnen groeien in zo’n waterstaal, duurt het 10 dagen eer de eerste resultaten bekend zijn en er een mogelijke oorzaak kan aangewezen worden.

Gemeente Evergem en Stad Gent stellen zich burgerlijke partij in het gerechtelijk onderzoek en dienen klacht in tegen onbekenden.

Gepubliceerd op vrijdag 17 mei 2019 10.10 u.