Legionellabesmetting in Gentse Kanaalzone - update 15 mei, 18.30 uur

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft ons om 18.20 uur bevestigd dat er een tweede patiënt overleden is. Het is een van de eerste patiënten die ziek werd. Het gemeentebestuur betreurt ten zeerste dat deze bacterie slachtoffers maakt en betuigt haar medeleven aan de familie en nabestaanden.

Sinds de uitbraak, zijn 17 besmet met de bacterie. 6 patiënten zijn terug thuis en 7 patiënten zijn aan de betere hand. 2 patiënten liggen nog op intensieve zorgen.

Uit respect voor de privacy van de patiënten, kunnen we geen verdere details geven.

Veel gestelde vragen over Legionella

  • Woonzorgcentra, scholen, kinderdagverbijven en apothekers ontvingen een nieuwsbrief van Agentschap Zorg en Gezondheid (zie downloads)
  • Medische vragen: contacteer je huisarts
  • Algemene vragen: Gent Info T 09 210 10 10

Brononderzoek

De afgelopen dagen liet Agentschap Zorg en Gezondheid waterstalen onderzoeken in en rond de installaties voor koelwater van meerdere bedrijven in de Gentse Kanaalzone. Omdat de bacterie eerst moet kunnen groeien in zo’n waterstaal, zal het tot volgende week duren vooraleer de analyseresultaten bekend zijn en er een mogelijke oorzaak kan aangewezen worden. Bedrijven die bedrijfsafvalwater moeten koelen, zijn verplicht meerdere keren per jaar legionellametingen te doen. Ook die resultaten werden opgevraagd.

De patiënten worden de komende dagen nog verder bevraagd om op zoek te gaan naar wat ze met elkaar gemeenschappelijk hebben. Uit de eerste resultaten van deze bevraging blijkt dat zij niet op gemeenschappelijke evenementen of locaties aanwezig zijn geweest.

Het gemeentebestuur wenst de patiënten een spoedig herstel toe. 
Ze hoopt dat de bron snel mag worden gevonden.

Gepubliceerd op woensdag 15 mei 2019 18.30 u.