Erfgoedlezing landschap: Het houtig erfgoed in het Meetjesland en het enten van Erfgoedbomen
In het hele Meetjesland zijn oude bomen en struiken te vinden die de publieke ruimte typeren. Erfgoedonderzoeker landschap Koen Himpe vertelt over de waarde van het houtig erfgoed in het Meetjesland. Erfgoedconsulent landschapszorg Stani Vandecatsye vertelt over het project Erfgoedbomen van de Provincie Oost-Vlaanderen. Hij legt ons uit waarom het zo belangrijk is een DNA-databank aan te leggen van de meest waardevolle en bedreigde bomen.
- 20 maart
- van 10 tot 11.30 uur
- Kasteel van Poeke
- gratis, inschrijven verplicht
Erfgoedlezing bouwkunde: Herbestemming van industriële sites in het Meetjesland
Industriële gebouwen zijn een belangrijk onderdeel van onze steden en gemeenten. Intussen hebben vele fabrieksgebouwen hun oorspronkelijke functie verloren. De typische hoge plafonds en grote ruimtes bieden veel mogelijkheden om ze te hergebruiken, maar wat met de machines binnenin? Expert Patrick Viaene gaat dieper in op het industrieel erfgoed in het Meetjesland.
- 27 maart
- van 10 tot 11 uur
- evenementenhallen De Peignage in Eeklo
- gratis, inschrijven verplicht
Erfgoedlezing archeologie: Terug naar het Laatglaciaal: bio-archeologie in Maldegem
Tijdens archeologisch onderzoek in Maldegem werden bodemstalen genomen die een enorme rijkdom aan informatie bieden. Zo weten we bijvoorbeeld dat er in de laatste ijstijd elanden tussen het veenlangsteelmos graasden. Specialist bio-archeologie Nelleke Van Asch neemt ons mee naar de toendra van Maldegem tijdens haar lezing 'bio-archeologie'.
- 12 juni
- van 10 tot 11 uur
- Sint-Petrus- en Pauluskerk MiddelburgÂ
- gratis, inschrijven verplicht
De erfgoedlezingen zijn in samenwerking met de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Meetjesland en met Comeet.