Herinrichting Kasteeldomein van Wippelgem

In 2008 kocht het gemeentebestuur het kasteeldomein. Het domein is uitermate geschikt om uitgebouwd te worden tot een uniek parkdomein. Sinds de aankoop werden een aantal noodzakelijke opfrissingswerken uitgevoerd. Nu wordt verder gedacht aan een heus plan voor de komende 20 jaar. 

Heel wat elementen van het domein, waaronder het kasteel, de duiventoren, het Koetshuis, de voormalige Hovenierswoning, de druivenserre, de muur rond de moestuin en de walgrachten zijn sinds 1997 beschermd als monument. Het domein in haar geheel is bovendien ook beschermd. Door die bescherming kan de gemeente voor bepaalde werken een subsidie krijgen. 

Een studiebureau verdiepte zich in een beheersplan voor het kasteeldomein. Het bureau kreeg hiervoor hulp van verschillende gemeentediensten, inwoners en vertegenwoordigers van sport, onderwijs, toerisme, cultuur, natuur en milieu, de conciërge en restaurantuitbaters en ook van de brandweer. 

Zo kwamen we tot een goede basis, waarin rekening gehouden is met de historische achtergrond, de beschermingsmaatregelen, de wensen van de verschillende belangengroepen en uiteraard ook met de wetgeving.

Intussen is het beheersplan klaar. Een plan met kleuren en lijnen die aangeven wat er op welke plaats zou kunnen komen. Dit plan werd door de gemeenteraad goedgekeurd.

Dat plan wordt nu omgezet naar wat dit betekent voor gebruikers en bezoekers: welke mogelijkheden biedt het domein en welke waarden willen we terug?