Heb jij Coronalert al gedownload?

Coronalert, zo heet de Belgische corona-app. De app waarschuwt je snel en efficiënt als je in contact bent gekomen met iemand die positief testte op corona. Hoe meer mensen de app downloaden, hoe nauwkeuriger de werking van de app.

Hoe werkt de app?

De app houdt voor iedere appgebruiker een lijst bij met alle telefoons die de laatste weken minstens 15 minuten op anderhalve meter bij jou in de buurt waren. Test iemand in jouw lijstje positief bij de dokter? Dan geeft de app je een rood signaal. Dat wil niet zeggen dat je besmet bent, je loopt gewoon een hoger risico. De app geeft je instructies en je kan je laten testen.

In de app kan je bovendien aangeven dat je een test wilt doen. Je krijgt dan een testcode. Daarmee ga je naar de dokter. Als blijkt dat je besmet bent, komen je testcode en uitslag samen in een centrale database. Wanneer iemand met jou minstens een kwartier lang in contact is geweest op anderhalve meter, dan krijgt die persoon op zijn beurt ook een rood scherm te zien. Er is geen naam, telefoonnummer of locatie zichtbaar waar de besmetting gebeurde. Je privacy blijft behouden.

Let wel op...

Het is niet omdat je een groen scherm hebt, dat je safe bent. Je kan altijd iemand tegenkomen die besmet is en geen symptomen vertoont. De app houdt bovendien ook geen rekening met mensen die de corona-app niet hebben.

De werking van de app wordt dus nauwkeuriger wanneer zoveel mogelijk mensen de app effectief downloaden. Spoor dus iedereen aan om de app te gebruiken!

BEKIJK CORONALERT-FILMPJE

MEER INFO

Gepubliceerd op woensdag 30 september 2020 14.30 u.