Groente-, fruit- en tuinafval apart opgehaald vanaf april 2021

Gft-afval inzamelen. Da’s iets nieuws! Vanaf april wordt dit organisch materiaal tweewekelijks aan huis opgehaald. Alle inwoners ontvangen hierover een folder in de week van 30 oktober. Heb je geen folder ontvangen, dan kan je er vanaf 3 november een afhalen op de Evergem Info punten.

De afkorting gft staat voor 'groente-, fruit- en tuinafval', organisch materiaal dus. Dit afval wordt in een groencomposteringsinstallatie verwerkt tot compost. Bij het verwerkingsproces wordt het materiaal vergist, waardoor biogas wordt geproduceerd. Het eindproduct levert compost op, dat wordt gebruikt als bodemverbeteraar. Het is dus beter voor het milieu gft te vergisten dan het te verbranden in de afvalenergiecentrale. Daarom gooi je het beter niet in de huisvuilzak.

Huis-aan-huis-inzameling

Container bestellen

Ben je al overtuigd? Bestel dan meteen je container. 
Als je voor 15 december je container bestelt, ontvang je die met zekerheid voor april 2021.
Om iedereen de kans te geven om een container aan te kopen, kan je voorlopig maximum 2 containers bestellen per adres.

IK BESTEL MIJN GFT-CONTAINER

Waarom doen we dit?

We produceren gemiddeld 165 kg afval per persoon / per jaar. Dat is teveel. De Vlaamse overheid verplicht ons om tegen 2022 nog maximum 130 kg per persoon / per jaar te produceren. Liefst nog minder. We moeten dus massaal inspanning leveren om minder afval te creëren. 

Koop bewust!
De vervuiler betaalt: hoe meer afval je produceert, hoe meer je betaalt. Koop dus bewust, recycleer verstandig en spaar in je eigen portemonnee.

Wanneer en hoe wordt het opgehaald?

Maak het jezelf gemakkelijk en bekijk het filmpje van IVM. Je verneemt er alles over de ophaling, wat mag er wel/niet in, hoe de container reinigen...

ALLE INFO IN EEN FILMPJE

 • om de 14 dagen ophaling aan huis
 • aanbieden in container

Hoeveel kost het?

 • een container kost 20 euro 
  • je koopt de container aan (geen verhuur)
  • container 120 liter (doorsnee gezin)
  • container 40 liter (wie weinig gft-afval produceert)
 • per ophaalbeurt kleef je een 'retributiesticker'
  • 1 euro voor 120-liter-container
  • 0,50 euro voor 40-liter-container

Is het goedkoper dan restafval?

Ja, als je een volle gft-container buiten zet, kan te tweemaal zoveel gft aanbieden als er in de restafvalzak kan. Het gft aanbieden in een container kost je dus de helft minder.

Is het verplicht?

Nee. Je bent niet verplicht om het gft in een container aan te bieden, je kan ook zelf thuis composteren. Dat is meest voordelig voor jouw portemonnee.

Wat met restafval, PMD en papier en karton?

Het restafval wordt vanaf april 2021 niet meer wekelijks opgehaald, omdat er minder organisch materiaal in de afvalzak terecht komt. Vanaf dan kan je je restafval ook om de twee weken aanbieden. Ook PMD en papier en karton wordt nog steeds om de twee weken aan huis opgehaald.

Van half juni tot half september wordt het restafval wel wekelijks opgehaald, omdat het afval in de zomermaanden door de hitte sneller kan gisten.

Gepubliceerd op vrijdag 30 oktober 2020 12 u.