Goed rapport voor de Bibliotheek

De bibliotheek scoorde goed in 2018. Met meer dan 7.000 leden kunnen we concluderen dat de Evergemnaar nog steeds heel graag leest. We zetten enkele cijfers en resultaten op een rijtje.

Dvd’s en strips zijn populair

Het aantal uitleningen steeg met zo’n 5,5%. Die stijging is verrassend genoeg vooral te danken aan de dvd’s. Dvd’s en cd’s kan je sinds september 2017 namelijk gratis uitlenen. In vergelijking met 2017 steeg het aantal uitleningen van dvd’s met bijna 70%, zowel bij de jeugd als bij de volwassenen. Cd’s dalen met 8%.

Ook de uitleningen van strips blijven stijgen, vorig jaar zelfs met 10%. Ook de fictie (verhalen) voor kinderen tot 12 jaar zijn populair.

Een aangename plek

Vorig jaar nam de bibliotheek ook deel aan het grote gebruikersonderzoek van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) in samenwerking met onderzoeksgroep TOR en VUB. Aan dit onderzoek namen ruim 45.000 gebruikers deel over zo’n 105 bibliotheken. Ook hier scoorde de bibliotheek van Evergem erg goed.

De belangrijkste reden waarom iemand de Evergemse bib bezoekt, is in de eerste plaats omdat het een aangename plek is. Evergem scoort boven het gemiddelde op vlak van infrastructuur en toegankelijkheid, openingstijden en gebruiksgemak.

Uit de resultaten halen we uiteraard ook enkele werkpunten. De bib heeft weinig gebruikers tussen 18 en 30 jaar. Ook de collectie Engelstalige boeken scoort niet goed. Eind 2018 kochten we daarom al een hoop Engelstalige boeken aan. Bezoekers willen ook steeds de nieuwste materialen. Ook al scoort Evergem hier beter dan het gemiddelde, proberen we hierop in de toekomst beter te scoren.

Je kan de uitgebreide resultaten van het onderzoek bekijken in de drie bibliotheken.

Gepubliceerd op woensdag 27 maart 2019 0 u.