Gemeente Evergem koopt zelf mondmaskers voor zorgverleners aan

Het gemeentebestuur van Evergem kocht zelf 7.000 mondmaskers aan. De levering van de mondmaskers door de hogere overheid gebeurt nu maar beetje bij beetje (zo ontvingen bijvoorbeeld de woonzorgcentra vorige week wel al mondmaskers van de hogere overheid). De gemeente wil die periode overbruggen.

De gemeente Evergem wil met haar aankoop voor zorgverleners de periode helpen overbruggen totdat de levering van de mondmaskers van de hogere overheid ook voor hen gebeurt.

De mondmaskers die Evergem bestelde, zijn nu geleverd en worden vanaf vandaag verdeeld. Ze zijn bedoeld voor de zorgverleners in Evergem. Mensen die omwille van hun beroep mondmaskers nodig hebben omdat zij door het menselijk contact meer risico lopen op besmetting.

Uiteraard begrijpen we dat ook andere beroepen en private werknemers een mondmasker nodig hebben. Maar we kunnen niet alle dringende noden opvangen. Voor andere beroepen en private werknemers vragen we dat de werkgevers zelf mondmaskers zouden aankopen. We wijzen die ondernemers naar een particuliere leverancier door.

Wie krijgt mondmaskers?

Er zijn twee soorten mondmaskers:

  • FFP2-maskers (1.000 stuks)
  • Chirurgische mondmaskers (6.000 stuks)

De speciale FFP2- maskers zijn bestemd voor tandartsen, zelfstandige thuisverpleegkundigen en vroedvrouwen die in Evergem wonen. De gemeente contacteerde hen en bezorgt hen de mondmaskers.

De chirurgische maskers zijn voor:

  • Apothekers
  • Den Dries vzw
  • Kinesisten
  • Noodopvang in alle onderwijsnetten (gemeentescholen, vrije scholen én gemeenschapsonderwijs)
  • Politiezone Assenede-Evergem
  • Psychiatrisch Centrum Sleidinge

Een beperkte hoeveelheid, 10% van de maskers, zijn bestemd voor eigen personeelsleden. Dat zijn de onthaalouders, schoonmaakpersoneel, vakmannen, administratief personeel aan de loketten, personeelsleden die boodschappen doen voor hulpbehoevenden en bibliotheekmateriaal leveren aan huis.

Wie heeft een mondmasker nodig

Mensen die essentieel werk uitvoeren en veel in contact komen met andere mensen, hebben een mondmasker nodig. Dat zijn dus voornamelijk mensen uit de zorgsector.

Een mondmasker dragen op straat heeft geen zin. Het virus kan niet verspreid worden via de lucht, wel via de handen. Daarom is het heel belangrijk dat je je handen regelmatig grondig wast met zeep.

Gepubliceerd op maandag 30 maart 2020 11.50 u.