Fietsen en wandelen

Evergem telt een heleboel fiets- en zes wandelroutes. Je vindt de plannetjes hieronder. De routes zijn gebundeld in een handige kaart waarin ook de belangrijkste Evergemse monumenten en bezienswaardigheden zijn opgenomen.

Je vindt deze kaarten ook in het toeristisch infopunt in de bibliotheken van Ertvelde, Evergem-Centrum en Sleidinge, in Sportcentrum Hoge Wal en in de Administratieve Centra.

Fiets- en wandelclubs

Geen zin om alleen op pad te gaan? Je kan ook meestappen of -fietsen met een club:

WO I

Naar aanleiding van de herdenking van WOI, werd de groepswandeling 'De Kommandantur in Ertvelde' uitgebracht. Je kan de route hieronder downloaden. 

Aan de hand van de brochure maak je kennis met de stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog. Gebouwen en locaties waar je doorgaans achteloos voorbij stapt, verbergen soms een onverwachte geschiedenis. Heel wat gebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog ingepalmd door de Duitse bezetter. 

Wil je die route met een gids doen? Dan krijg je naast de info ook nog een heleboel anekdotes. Kostprijs: 40 euro.

IK WIL DEZE WANDELING DOEN MET EEN GIDS

Vossenogen

Zanger Luc De Vos zette Wippelgem op de kaart in heel Vlaanderen. In zijn columns en romans vertelde hij soms lyrisch, soms kritisch over zijn dorp aan de Burggravenstroom waar hij zijn jeugd doorbracht en waar hij de inspiratie vond voor onsterfelijke liedjes, zoals Mia en Anja. De vijf kilometer lange wandeling 'Vossenogen' geeft je een beeld van Wippelgem, een dorp in volle transformatie met erfgoed dat nieuwe bestemmingen krijgt en een omgeving waarin natuur en industrie een nieuw evenwicht zoeken.

Geniet van deze mooie en boeiende belevingswandeling, alleen of in groep, met kundige uitleg van een Meetjeslandse gids of met deze brochure als leidraad in de hand.

IK WIL DEZE WANDELING DOEN MET EEN GIDS

Boekenruilkastjes

In Evergem staan veertien boekenruilkastjes. Dat zijn minibibliotheken die op een paaltje staan of aan de muur hangen. Er is plaats voor een veertigtal boeken. Je kan er een boek uitnemen, in ruil voor een ander boek dat je in het kastje plaatst. Zo komen er regelmatig nieuwe boeken in de kastjes. Het is de ideale manier om met andere boekenliefhebbers in contact te komen en nieuwe boekenpareltjes te ontdekken. De kastjes zijn 7 dagen op 7 open.

De bib stippelde twee fietsroutes uit langs deze kastjes. Elke route telt ongeveer 25 km.

FIETSROUTE LANGS DE BOEKENRUILKASTJES

De 9 van Evergem

Ben je een fervent fietser? Of spring je graag sporadisch eens op je fiets? Dan is de online fietsroute 'De 9 van Evergem' echt iets voor jou. Tijdens deze tocht ontdek je al het moois in de 9 dorpskernen.

Je stopt bij interessant erfgoed en rijdt via trage wegen. Je ontdekt de industriële sites en de natuur in de koppelingsgebieden. Molens, krulbollen, Luc De Vos, de motte en een miraculeus Mariabeeld vertellen je het verhaal van onze streek.

De fietsroute start aan het Kasteeldomein van Wippelgem. De 'Fietskaart Evergem' is jouw gids. De site begeleidt je door de 9 dorpskernen.

IK WIL DEZE FIETSROUTE ONTDEKKEN

Fietsroutes fietsen via GPS

Heel veel fietsers gebruiken een fiets-GPS tijdens hun route. Enkele bestaande fietsroutes en lussen kan je hieronder downloaden als GPS-bestand (*.gpx) om in je GPS in te laden.