Evergem wil het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen winnen

Evergem doet mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. We gaan de strijd aan tegen meer dan honderd andere gemeenten. Het doel: om het meest verharding verwijderen en omzetten naar groen. Doe jij ook mee? Samen gaan we voor de hoofdprijs!

Waarom doen we mee?

Het weer in Vlaanderen verandert snel. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. We hebben ook meer hitte- en waterproblemen dan vroeger. Dat komt onder andere omdat Vlaanderen sterk verhard is. Ongeveer 16% van de oppervlakte. Da’s veel! Al die stenen koelen niet af op een hete dag. En wanneer het regent, laten ze geen regen door. De riolen lopen dan overvol. En zo krijgen we sneller wateroverlast.

Tegels vervangen door groen helpt, want groene oppervlaktes werken als een spons. Ze nemen het water beter op. Ze bieden ook verkoeling.

Hoe kan jij meedoen?

Liggen er in jouw voor- of achtertuin nog tegels of andere verharding? Goed, dan kan je meedoen. Je kan die vervangen door groen. Groene tuinen zijn niet alleen aangenaam om in te leven. Ze zijn ook gezond. Door tegels uit te breken en planten in de plaats te zetten, helpen we ook vlinders, bijen en andere dieren.

Sommige mensen hebben tegels in hun tuin omdat dat gemakkelijk is. Ze hebben dan weinig werk in hun tuin. Wist je dat er planten bestaan waar je niet veel onderhoud aan hebt? Ze zijn mooi en je hoeft er meestal maar één keer per jaar mee bezig te zijn.

Wat kan je winnen?

Geef het aantal tegels die je wegdoet door via de website. Elke maand kiest de organisatie uit de inzendingen een leuk initiatief. Die krijgt een sponsorpakket. Aan het einde van de campagne zijn er prijzen voor:

  • de gemeente met het hoogste aantal gewipte tegels
  • de winnaar per categorie van gemeenten
  • de winnaar in elke poule

Dankjewel om mee te doen!
ALLE INFO

Gepubliceerd op donderdag 16 maart 2023 16 uur